Удовичић на свечаној академији поводом обележавања Дана студената Универзитета у Нишу

Министар омладине и спорта Вања Удовичић обратио се данас студентима на свечаној академији у оквиру обележавања Дана студената Универзитета у Нишу. 

За Дан студената у Нишу узет је датум 22. март, када су, пре 76 година још давне 1937. године на антифашистичкој конференцији студенти Ниша први пут показали да представљају ешалон у одбрани слободе и да су увек први дизали свој глас против неправде. 

Учесници свечане акдемије говорили су о положају и перспективи студената и младих у Републици Србији.

„Највреднији сегмент наше данашњице и једини гарант наше добре будућности сте управо ви млади. Ви сте наша будућа интелектуална елита и покретачи напретка и бољитка у свим сегментима нашег друштва“, рекао је министар Удовичић студентима.  

Фонд за младе таленте Републике Србије је од од 2014. године стипендирао 8601 ученика средњих школа и студената за студије у земљи и иностранству. Од 2014. године потписано је више од 20 споразума о сарадњи са компанијама и институцијама у земљи, а 950 стипендиста је учествовало у програмима обука и радионицама Фонда. У последње две године повећан је број стипендиста за студије у Србији са 1.000 на 1250, а повећан је и износ стипендија.

Поред тога, Министарство омладине и спорта кроз механизме и надлежности које има, финансира програме и пројекте младих који имају за циљ побољшање услова и амбијента у свим сегментима живота младих. 

„Подстичемо запошљавање, самозапошљавање и предузетништво код младих, као и њихово професионално и академско усавршавање, али и све њихове активности које имају за циљ укључивање младих у све сфере друштвеног живота и побољшање њиховог положаја. Академска диплома јесте најбоља полазна основа за квалитетан и успешан живот и рад и сви смо ангажовани да и током студирања, али и након окончања студија, створимо подстицајни амбијент у коме ће млади препознати своје амбиције и бити сигурни да од своје Србије немају лепшу и бољу државу“, нагласио је Удовичић.  

Поред министра Удовичића на свечаној академији говорили су и Дарко Булатовић, градоначелник Ниша, проф. Др Драган Денић, проректор, Милан Савић, председник Студентске конференције универзитета Србије и представник Студентског парламента.

Top