Реакција министра омладине и спорта на пријем Косова у Међународни олимпијски комитет 

Који су мотиви и разлози да се донесе једна оваква одлука и да се тзв. држава са тла Европе, која није призната од стране Уједињених нација, прими у чланство? То до сада никада није урађено. И то у предолимпијској години, при чему ће се Олимпијске игре одржати у Бразилу који није признао Косово.

Како ће се то одразити на даљи рад ове највише међународне спортске организације за олимпијске спортове и шта су сада критеријуми за пријем у ту организацију, шта су услови и ко тумачи услове прописане Олимпијском повељом и да ли то значи да су ти услови произвољни и да се тумаче од случаја до случаја, најблаже речено је крајње нејасно.

Жао ми је што је спорт постао терен за политички мотивисане одлуке и биће врло тешко очувати основна начела и принципе спорта за убудуће након оваквог преседана, што и као министар, али и као освајач олимпијске медеље сматрам изузетно лошим и погрешним.

Са своје стране уложићемо максималне напоре да спречимо све негативне појаве и догађаје који могу да уследе као последица овакве одлуке приликом одржавања свих будућих међународних такмичења.

   
Top