Пригревица и Сомбор у производњи спортских асова

Спортски живот Србије непрестано живи и рађа нове шампионе. Широм наше земље кале се нови асови, нове младе снаге које ће наставити традицију освајања медаља широм меридијана. У мотивисаност, инспирацију и стасавање будућих снага српског спорта министар Зоран Гајић, државни секретар Марко Кешељ, шеф кабинета Јован Кнежевић и Дејан Бојовић, посебни саветник упознали су се у Западно-бачком округу, месту Апатин, селу Пригревица и граду Сомбору.  

Посета северозападном делу Србије делегација Министарства спорта започела је у Основној школи "Младост" и Рукометном клубу "ПИК" у Пригревици, где су се упознали са историјатом школе и новом спортском салом. Министра Гајића, државног секретара Кешеља и покрајинског секретара Данета Басту ће дочекали су председник општине Дубравка Кораћ, директор школе Силвана Маодуш, секретар Спортског савеза општине Апатин Радомир Радујко, секретар Месне заједнице Пригревица Анђелка Мартиновић, тренер РК „ПИК“ Пригревица Милка Никшић и тренер РК „ПИК“ Пригревица Сања Ресановић. Рукометни клуб основан је 1955. године под називом „Партизан“ а од 1979. наступа под називом РК „ПИК“ Пригревица. Школа рукомета основана је 2012, а поред сениорске екипе имају и све млађе категорије дечака и девојчица и тренутно броји око 110 чланова. Место Пригревица је и завичајно место легендарног српског и југословенског кошаркаша и репрезетантивца Жељка Ребраче (рођ. 1972), који је каријеру завршио у НБА лиги.

О улагању у спорт, развој физичке културе и вежбања, али и производњу спортских асова у Граду Сомбору министра Гајћа и његов тим информисали су Градоначелник Антонио Ратковић, директор Гимназије "Вељко Петровић” Душан Мишковић, начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић, заменица градоначелника Лјиљана Тица, већница за спорт, омладину и здравство Антонија Нађ Косановић, начелница одељења друштвених делатности Марија Јерковић и тренер одбојкашког клуба "Волистарс" Владимир Карановић. Посета граду фијакера, зеленила и културе, али и врхунских спортиста  започета је у Гимназији "Вељко Петровић" која је основана 1872. године и има дугу и богату историју. Јубилеј од 150 година постојања прославила је 2022. када је добила Сретењски орден од председника Републике Србије Александра Вучића и орден Светог Саве од Патријарха Порфирија. Школа ниже бројне успехе и од оснивања до данас Гимназију су похађале многе значајне личности. Ученици су врло успешни на републичким школским такмичењима и на међународним ученичким олимпијским играма. Одбојкашки клуб „Воллyстарс“ основан је 2005. године у Кљаићеву, а 2008. своју делатност проширује на град Сомбор и околна села. Клуб има преко 300 полазника, распоређених у 14 група.

У спортском центру „Соко“ и спортској лепотици "Мостонга" са активностима и плановима ове институције највишу делегацију спорта у Србији упознао је директор спортског центра Дарко Косановић у току разговора који је одржан у соби трофеја које су освајали бројни шампиони из разних спортова овог града. Уследила је посета тренигу кошаркашког клуба “Јокер” који у хали “Мостонга” тренира у амбијенту НБА клубова које је обезбедио двоструки МВП НБА кошаркашки репрезентативац Србије и једно од најславнијих имена сомборског и српског спорта Никола Јокић.  

Посету министра Гајића граду Сомбору завршена је у згради Жупаније где су министар и делегација имали прилику да се под домаћинством градоначелника Ратковића састану са представницима клубова и спортског савеза Сомбора.

“Било је задовољство посетити прелепе школе и спортске клубове у Апатину, Пригревици и Сомбору. Радује чињеница да у местима која су нам подарила велике спортска асове планетарно потврђених резултатима који су ушли у историју, спорт непрестано живи пуним плућима и ради се на рађању нових шампиона. Србија воли и дише спорт. Имамо ту срећу да је наш председник Александар Вучић такође пасионирани љубитељ спорта и да непрестано улаже и помаже све видове спортских активности код нас које у последњих десет година бележе константан прогрес. Било да смо спортисти високих перформанси, садашњи или амбициозни професионалци у спортском менаџменту или једноставно волимо да гледамо утакмицу, спорт игра велику улогу у многим животима људи широм света. А разлози зашто смо толико укључени у спорт су очигледни – друштвене везе, вежбање, страст, такмичење. Честитам градоначелнику Ратковићу и свим члановима његовог тима, као и свим људима укљученим у рад и просперитет српског спорта у западно-бачком округу на планирању и реализацији задатака којим су допринели развијању спортског сектора и стварању нових спортских асова Србије” – рекао је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.

Top