Представљена стратегија за младе у Новом Пазару: Запошљавање младих основни приоритет

„Запошљавање младих је и један од најважнијих циљева које поставља Национална стратегија за младе. Радимо на томе да у директним контактима с привредом осмислимо програме који ће резултирати повећањем запослености младих, да омогућимо обуке младих за дефицитарна занимања, као и спајање младих стручњака с компанијама у којима ће моћи да направе своје прве професионалне кораке, покажу своје вештине, докажу се и крену са грађењем каријере“, рекао је министар омладине и спорта.

Подаци говоре да у Србији живи скоро милион и по младих младих људи од 15 до 30 година, што представља 20 посто становништва земље. Највећи део њих нема посао и не може самостално да се издржава.

„Као министар задужен за омладину, рад на промени те лоше статистике сматрам једним од својих задатака. Морамо учинити све да свако од њих, без обзира у ком делу земље живи, добије шансу да обезбеди бољи живот себи, својој породици и заједници, као и да има приступ квалитетном образовању и запослењу. То није посао за само једно министарство – унапређење положаја младих, у свим аспектима њихових живота, је обавеза сваког од нас“, казао је министар Удовичић.

Он је објаснио да је Национална стратегија за младе документ који се односи на период од наредних десет година и у којем су постављене смернице и циљеви за ефикасно решавање проблема младих, које ће омогућити да се њихов глас јаче чује, повећа учешће у свим сегментима живота и омогући да добију најбоље шансе да испуне све своје потенцијале.

„Зато је мисија Министарства омладине и спорта организовано и системско спровођење мера на националном, регионалном и локалном нивоу које имају за циљ побољшање положаја младих и квалитета њиховог живота“, подвукао је министар омладине и спорта.

Принципи на којима се заснива Национална стратегија за младе за период од 2015. до 225. године су: подршка личном и друштвеном оснаживању младих; равноправност, забрана дискриминације и поштовање људских права; једнаке шансе за све; значај младих и њихове друштвене улоге; активно учешће младих и сарадња; друштвена одговорност и солидарност.

Министар је захвалио председнику општине Нови Пазар на гостопримству и подршци у организацији јавне расправе у том граду. Наредна јавна расправа о предлогу Националне стратегије биће одржана у четвртак у Београду.

Top