Потписан Протокол о сарадњи о реализацији пројекта „Џудо за све“

Mинистар омладине и спорта Вања Удовичић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и председник Управног одбора Џудо савеза Србије Милован Братић потписали су данас у Београду Протокол о сарадњи о реализацији програма „Џудо за све“ на основу кога ће бити обезбеђена опрема за девет школа у Србији и накнада за тренере. Потписници тог протокола су и Олимпијски комитет Србије и Светска џудо федерација.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да је најбољи начин да се омасови спорт и  да се повећа база деце у систему спорта кроз систем школе и образовања.Такође је истакао да је за четири године Влада Србије направила стратешко опредељење, да је школа база нашег спорта ида је увећан број деце у систему школског спорта са 120.000 на 165.000, уз очекивање да се овај број повећава.У последње четири године изграђен је и реконструисан велики број сала и донирана различита спортска опрема школама.

„Наша тенденција је да вратимо један период старог времена где су нама професори физичке културе били најбољи селектори и други родитељи и помагали деци да се на правилан начин развијају. Као појединац нико од нас не може да уради велика дела, заједно можемо много“, рекао је министар Удовичић.

Министар Шарчевић изразио је данас задовољство што је Светска џудо федерација решила да помогне развој спорта у школи у Србији и што су обезбеђена средства за набавку струњача и кимона, као и за накнаде за тренере.

„Савез је определио да три школе буду из Војводине, две из Београда, у овом првом налету, као и четири у централној Србији. На сваке две године број школа се дуплира и укупна бонус који ми овим уговором стичемо је негде око 250.000 евра“, казао је он новинарима након потписивања уговора.

Министар је оценио да је ово добар пример сарадње министарстава са спортским савезима.

Председник Управног одбора Џудо савеза Србије Милован Братић казао је да Џудо савез своје капацитете и контакте ставља на располагање свој деци у Србији.

„Ово је значајно за џудо спорт, јер је џудо базични спорт и помаже развоју свих антрополошких карактеристика човека “, навео је он и додао да је ово значајно не само за развој деце већ и за превенцију насиља у школама.

Top