Отворен 7. ЕCOSOC омладински форум УН у Њујорку

У Њујорку је данас, 30. јануара, отварен 7. ECOSOC (Економско- социјални савет Уједињених нација) омладински форум УН. На свечаном отварању Форума присуствовао је министар омладине и спорта Вања Удовичић а учесницима су се обратили Мирослав Лајчак, председник Генералне скупштине УН, Марија Хатардова, председник ECOSOC-а,  Амина Ј. Мохамед, заменик Генералног секретара УН-а и Јајатма Викраманајаке, специјални изасланик за младе Генералног секретара УН-а.

Током дводневног скупа министар Удовичић одржаће низ билатералних састанака са званичницима других земаља, са којима ће се разговарати о плановима и могућностима сарадње, а другог дана 7. ECOSOC омладинског форума УН говориће на тему „Финансијски и други видови подршке младима за имплементацију Агенде 2030 ”.

Првог дана Форума, министар Удовичић је учествовао на министарском доручку у организацији Уједињених арапских Емирата. Том приликом министар Удовичић је имао билатерални састанак са високом званичницом УАЕ, Шамом бин Сохаил Фарис Ал Мазруи, министарком задуженом за омладински сектор. Министри су односе две државе оценили пријатељским уз изражавање спремности за унапређење сарадње у различитим областима омладинске политике, посебно у области размене искустава и знања. Министар Удовичић је предложио интензивирање сарадње у области размене студената, а два министра сагласила су се да ће и убудуће УАЕ интезивно улагати у Србију, посебно у сегмент омладинског предузетниства.

На маргинама Форума министар Удовичић састао се данас и са Мирославом Лајчаком, председником Генералне скупштине УН.

Овогодишњи форум почиње и завршава са округлим столом пленарног типа на којем ће учествовати представници омладинских удружења, министри надлежни за младе или други представници државних тела у чијој надлежности су млади, као и главни говорници.

На првом пленарном окупљању ће се разматрати сама тема Форума „Улога младих у изградњи одрживих и прилагодљивих урбаних и руралних заједница”, док ће се на завршном округлом столу више пажње посветити разматрању финансијских и других видова подршке државних власти младима за имплементацију Агенде 2030.

Уводи се и „виртуално учешће“ тако што се омогућава укључивање у рад Форума младих из одређених држава путем видео линка, а за допринос раду Форума врло активно ће се користити и социјалне мреже (Facebook, Twitter).

Top