Одржан Мали сајам спорта у Смедеревској Паланци

Први Мали сајам спорта у 2023. години одржан је у Смедеревској Паланци у организацији Спортског савеза Србије, Министарства спорта, Паланачког спортског савеза и Општине Смедеревска Паланка. Ова Општина доказала је да је град спортиста са великим бројем учесника Малог сајма, преко 500 ђака и преко 100 младих спортиста. 

Министар спорта Зоран Гајић послао је снажну поруку ученицима и спортистима:

“Бити активан у детињству је од виталног значаја за дугорочно благостање и физичко и ментално здравље. Фискултурна сала Основне школе “Вук Караџић” у Смедеревској Паланци на првом Малом сајму спорта 2023. препуна деце, активних младих спортиста, још увек школараца али великих и већ изграђених шампиона, попут три девојчице каратискиње које су шампионке Балкана са својих девет лета, потврда су да је будућност српског спорта светла. Призор који радује, осваја, оставља позитиван осећај и инспирише све нас да даље радимо још боље и јаче за нашу децу и нашу Србију. У последњих десет година улагања у спорт у Србији су велика и никад већа захваљујући пре свега нашем председнику Александру Вучићу који спорт воли и препознаје као изузетно значајан фактор нашег друштва и живота уопште. Вишегодишњи успеси српских спортиста широм меридијана несумњиво инспиришу долазеће генерацију и од виталног је значаја да се постарамо да имамо структуре у школама и локалној заједници да то искористимо и повећамо учешће за све позитивне животне користи које оно доноси, да постављамо нове стандарде за осигуравање да деца и млади имају прилику да уживају у здравом и активном животу у школи и ван ње” – рекао је министар Гајић.

Председник Општине Никола Вучен поздравио је малишане и будуће шампионе:

“Посебно ми је задовољство што су са нама данас  министар спорта Зоран Гајић, председник ССС Давор Штефанек, као и велики број малишана из основних школа, вртића и спортских клубова из наше општине. Наши мали спортисти са својим тренерима су данас представили  спортске дисциплине, а уједно су били у прилици да чују доста поучних савета од шампиона какви су наши данашњи гости. Паланка је Општина која је изнедрила многе познате  и успешне спортисте и спортске раднике. Овде има преко шест стотина деце и сигуран сам да међу њима има нових шампиона. Локална самоуправа је ту да нашој деци омогући што боље услове за здраво одрастање, и зато, улажемо и улагаћемо у развој спорта у нашој општини”.

Мали сајам спорта свечано је отворио председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек “Данас сам изузетно срећан јер имам прилику да се дружим са децом, будућим шампионима. Када кажем шампионима, не мислим само на спортске шампионе, већ шампионе и победнике у свим животним дисциплинама и приликама које их тек очекују. Деца нас подсећају колико је важно гајити љубав према ономе што раде како би свакодневно били бољи и успешнији. Бити јачи, бржи, спретнији и вештији ...у најважнијем такмичењу, а то је такмичење са самим собом. Сигуран сам да сви сањају велике и лепе снове. Важно је да знају да се снови испуњавају само ако се од њих никада не одустаје. Верујем да ће Спортски савез Србије и Министарство спорта наставити да промовише спорт и обезбеђује што боље услове за младе” - поручио је Штефанек.

Министар Зоран Гајић један од најтрофејнијих одбојкашких тренера света и освајач олимпијског злата, Давор Штефанек олимпијски и светски шампион у рвању и државни секретар Марко Кешељ прослављени српски кошаркаш дружили су се са децом и разговарали на тему "Како се постаје Шампион", а малишани су својим бројним питањима показали колика је њихова жеља да постану шампиони. 

Са предшколцима су вежбали инструктори Савеза за предшколски спорт и физичко васпитање у оквиру акције "Спорт је важан да би био здрав и снажан", за едукативни део била је задужена директорка Антидопинг агенције Републике Србије др Милица Вукашиновић Весић, о значају дијагностике у припреми спортиста говорио је проф. Срђан Марковић. Све клубове који су имали презентацију свог спорта обишли су представници Министарства спорта, Споретског савеза Србије, локалне самоуправе и Паланачког спортског савеза - министар Зоран Гајић са државним секретаром Марком Кешељем, посебним саветником Дејаном Бојовићем и шефом кабинета Јованом Кнежевићем, председник ССС Давор Штефанек и генерални секретар Горан Маринковић, председник општине Никола Вучен, председник Паланачког сс Марио Дидановић и секретар Данило Лабус. Обиласком рукометних, џудо, карате, кошаркашких, одбојкашких, стрељачких, фудбалских и атлетских полигона Смедеревска Паланка је показала да је прави спортски град.

Top