Обележен Међународни дан спорта

Министарство омладине и спорта и Завод за спорт и медицину спорта обележили су данас Међународни дан спорта на Кошутњаку, где су студенти, који су чланови спортског удружења СОФА и ученици у оквиру пројекта „Спорт у школе“ имали спортски јавни час.

"И ове године наставићемо са оваквим акцијама, којима желимо да пошаљемо родитељима, деци, студентима и младима поруку да је неопходно да се баве спортом и рекереацијом", рекао је Удовичић.

Он је нагласио да ће се Влада Србије трудити да школски и универзитетски спорт добије још више на значају, а да је потребно неговати и предшколски спорт.

СОФА удружење, осим у Београду, реализује своје активности и у Суботици, Нишу, Крагујевцу где омогућава омладини да се потпуно бесплатно бави спортом. Овим пројектом промовише се и волонтеризам и активизам, здрав начин живота, спортски дух, тимски рад, а неки од спортова које СОФА омогућава студентима су одбојка, трчање, кошарка, пливање, одбојка, јога, теретана, салса итд.

Обележавању Међународног дана спорта учествовала су и деца узраста од 1. до 4. разреда Основне школе из пројекта "Спорт у школе", који финансира Министарство омладине и спорта. Циљ пројекта је да се у систем школског спорта укључи што већи број деце и да им се омогући бављење физичком активношћу и спортом потпуно бесплатно.

У сарадњи са Републичким заводом за спорт и медицину спорта, у оквиру пројекта спроводи се тестирање полазника, на почетку и на крају школске године како би се омогућило праћење напретка деце укључене у овај програм.

Дан спорта обележава се 6. априла од 2013. године када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила ту резолуцију као сећање на датум када су отворене прве модерне Олимпијске игре у Атини 1896. године.

Top