Обележен Међународни дан младих у Србији

Међународни дан младих у Србији се обележава од 2007. године, када је основано Министарство омладине и спорта. Сваког 12. августа широм света државе, институције, организације скрећу пажњу на питања која утичу на положај омладине у друштву. Сваке године Уједињене нације овај дан обележавају под одређеним слоганом, а за 2017. годину слоган гласи "Млади граде мир"(Youth Building Peace”) – те је нагласак на улози младих у спречавању конфликта, одрживом развоју и миру,  инклузији и социјалној правди.

Поводом обележавања Међународног дана младих министар Вања Удовичић  указао је на позитиван тренд који је Министарство омладине и спорта постигло у непосредној сарадњи са младима, државним институцијама и партнерима, на пољу смањења незапослености младих, јачању регионалне омладинске сарадње и партиципације младих кроз међународне волонтерске кампове.

„Млади задовољни и остварени на личном и друштвеном плану у држави која им за то ствара услове и пружа потребну подршку је визија за коју се боримо и циљ коме свакодневно тежимо. Млади се још увек суочавају са тешкоћама у запошљавању и осамостаљењу, те ћемо у периоду који је пред нама настојати да заједничким радом са младима, промовишемо омладинско и социјално предузетништво, успоставимо бизнис инкубаторе и центаре за унапређење предузетништва, ученичке и омладинске компаније. Уважавајући оквир омладинске политике Европске уније и Циљева одрживог развоја Уједињених нација до 2030. године, у непосредњој сарадњи са омладином припремићемо нови Акциони план за период од 2018. до 2020. године и унапредити постојећи нормативни оквир”, поручио је Удовичић.

Током реализације програма Млади су закон, Министарство омладине и спорта је финансирао више од 1.420 омладинских ad-hoc волонтерских пројеката и 154  омладинских радних акција и међународних волонтерских кампова. У камповима  уз подршку Младих истраживача Србије – Волонтерског сервиса Србије учествовало је скоро 2000 волонтера (од тога 906 волонтера из 25 земаља) и поклонило више од 88.500 волонтерских сати.

Кроз целодневне програме културног и образовног карактера који се спроводе широм Србије, велики број локалних самоуправа, канцеларија за младе, омладинских организација и савеза, организоване су  акције у циљу скретања пажње на питања младих и важност стварања услова за унапређење њиховог положаја.

Поводом обележавања Међународног дана младих, помоћник министра за омладину, Снежана Клашња, посетила је међународни волонтерски камп у Панчеву који је организован у оквиру осмогодишњег програма министарства, Млади су закон, и том приликом указала на вредност енергије и ентузијазма волонтера из Шпаније, Украјине, Италије, Бугарске, Француске и Србије који су се ставили у службу развоја локале заједнице и током двонедељног рада на репарирању старих бицикала и обележавању бициклистичких стаза у граду промовисали бициклизам као еколошки одрживо превозно средство и здрав животни стил.

 

Top