Министар Удовичић у посети Убу

Министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је данас Уб где је са председником Савеза за школски спорт Србије Жељком Танасковићем, председником општине Дарком Глишићем и његовим сардницима обишао Основну школу “Милан Муњаш“ , која је основана 1820.године, а похађа је 1359 ученика.

Министар Удовичић је присуствовао јавном часу физичког васпитања, разговарао са ученицима и уручио тој школи донацију комплета опреме за фискултурну салу, кошаркашке табле са зглобним обручима, голове, одбојкашку мрежу и 40 лопти за кошарку, рукомет, одбојку и фудбал.

Том приликом министар Удовичић је нагласио да је циљ ове акције да се обезбеде адекватни услови за бављење и рекреативним и школским и врхунским спортом, да је у последње четири године број деце у систему школског спорта повећан са 120.000 на 165.000 и да очекује да ће тај број расти и наредних година.

''Желимо да сва деца првенствено буду здрава и да могу на квалитетан начин да се развијају за шта је предуслов да се баве физичким активностима, зато кроз ову акцију стварамо најбоље услове да омогућимо свој деци да минимум кроз школске часове физичког имају те активности, а онда  и да на тај начин ширимо базу самог спорта чија је основна база управо школски спор'', рекао је Вања Удовичић, министар омладине и спорта.

„Министар Удовичић није први пут са нама овде, држава и само министарство је помогло да се реконструишу спортске хале. Опрема која је донета данас је одлична и безбедна, и ми смо захвални на донацији овој школи и опреми за још две средње школе. Захваљујем се министру Удовичићу и његовом тиму који су са нама у редовној комуникацији и са којима смо урадили доста успешних пројеката а надамо се да ће се та добра сарадња наставити и даље“, казао је Дарко Глишић председник општине Уб.

У великој акцији министарства и Савеза за школски спорт Србије обезбеђено је да опрему за фискултурну салу добије ове године 95 школа  и са том акцијом се наставља и дање јер је циљ да се најбоља опрема и реквизити обезбеде за све школе у Србији које такве услове немају већ обезбеђене.

Министар се захвалио председнику Савеза за школски спорт Србије Жељку Танасковићу који је препознао значај улагања у школску спортску инфраструктуру и реквизите како би се ојачао школски спорт.

„Задовољство ми је да сам данас у општини која препознаје утицај и важност спорта када су у питању најмлађи“, рекао је председник Савеза за школски спорт Србије Жељко Танасковић.

Основна школа “Милан Муњаш“ је једна од најстаријих школа у Колубарском округу. Најранији спомен убске школе дао је Јоаким Вујић у запису о Убу, од 21. октобра 1826. године, објављеном у делу “Путешествије по Сербији”. У њему он истиче да у близини убске цркве „прилично снабдевена јест и школа са 15 ученика и једним учитељем“. Први учитељ у школи био је Георгије Јовановић.

 

 

Top