Министар Удовичић и председник Привредне коморе Србије Чадеж потписали Споразум о сарадњи

 

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Привдене коморе Србије Марко Чадеж потписали су данас Споразум о сарадњи. Овај споразум је још један корак у наставку интензивне сарадње свих институција система на стварању потстицајног амбијента за младе у нашој земљи. Интензиван рад на плану развоја, спровођења, праћења реализације и промоције омладинске политике има за циљ да велики број младих добије стручну праксу и да се запосли у Србији.  

„Млади су највреднија садашњост и једина гаранција добре и успешне будућности сваке земље. Стварањем што бољих услова кроз сарадњу свих институција подстичемо дух предузетништва код младих и мотивишемо их да остану, радe и даље граде своју земљу“, истакао је министар Удовичић.

Циљ споразума је спровођење заједничких активности које као приоритет имају развијање услуга и механизама који поспешују професионални развој и запошљивост младих кроз сарадњу са привредом и удружењима младих, удружењима за младе и њиховим савезима, као и других питања од заједничког интереса за младе и привредног амбијента Србије.

„Укупни напори Владе, пословног и невладиног сектора на плану подршке запошљавању младих и развоју омладинског предузетништва дају видиљиве резултате. Стопа незапослености младих узраста 15-30 година у 2015. године смањена за 7,7% у односу на  2012. годину и тај тренд је настављен и у 2016. години, стопа незапослености младих узраста 15-24 године је опала 12% у последњем кварталу 2016. године у односу на први квартал. Истраживања које Министарство омладине и спорта спроводи сваке године, показују да је у 2016. години повећан проценат младих који  желеле да започну самосталан посао у односу на предходну години", нагласио је Удовичић.

Министарство омладине и спорта, реализујући стимулативну политику Владе на пољу стварања што бољих услова за запошљавање младих, у фокусу свог рада има унапређење услова за запошљивост младих и кроз пројекте које финансијски подржава, као и кроз сарадњу са преко 20 привредних субјеката и институција. Поред тога, константним повећавањем броја стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије, улаже се у интелектуалну будућност наше земље, али и мотивисаност младих да препознају да је њихова земља најбољи амбијент за живот и рад.

Top