Министар Удовичић доделио стипендије студентима у Новом Саду

Додељене 393 стипендије
Фонда за младе таленте „Доситеја“

Министар омладине и спорта Вања Удовичић данас је у Ректорату Универзитета у Новом Саду, уз присуство градоначелнка Новог Сада Милоша Вучевића и председника Покрајинске владе Војводине Игора Мировића, свечано доделио 393 уговора о стипендирању за најуспешније студенте – стипендисте Фонда за младе таленте Републике Србије „Доситеја“.

Од 2014. године Фонд за младе таленте доделио је 2.033 стипендија студентима завршне године основних, интегрисаних и мастер академских студија на Универзитету у Новом Саду.

Уз срдачне честитке младим студентима, министар Удовичић нагласио је да су стипендије један од примарних конкретних начина којима држава потврђује највиши ниво посвећеност младима и јасну опредељеност у пружању најшире активне подршке за стварање боље заједничке будућности.

“Уз најдубље поштовање, желео бих да се захвалим родитељима и професорима најбољих 393 студената Универзитета у Новом Саду што су, сваки на свој начин, дали изузетан допринос у досадашњим достигнућима и отварању новог хоризонта за остварење способности, креативности, идеја и визија стипендиста Фонда за младе таленте „Доситеја“.  Наши млади су најлепша садашњост и будућност Србије, и са радошћу улажемо у њих јер знамо да су они ствараоци и чувари добробити и просперитета нашег друштва. У савременом свету – знање је моћ – и наш примарни циљ је да путем стипендија пружимо прилику младима да стекну разнородна знања како би били још креативнији,  конкурентнији и оспособљенији за даље усавршавање и развој на личном и професионалном плану. Тиме они постају ослонац и покретачка снага, творци чврсте основе нашег друштва будућности. Повећањем броја стипендија за студије у Републици Србији на садашњих 1.360 настојимо да на конкретан и користан начин пружимо безрезервну подршку државе младим талентима у остварењу њихових циљева!“,  изјавио је министар Удовичић.

„Школовање је свакодневна борба са новим и непознатим, а сви ови млади људи шаљу јасну поруку да су одговорно и храбро прихватили тај изазов. Спремни су да са својим знањем буду конкурентни на тржишту и свјесни су да им оно отвара врата у живот. Фонд за младе таленте,  не само да нас подстиче да достигнемо свој професионални циљ, већ и да развијамо своју личност.  И који нас подсјећа да смо, иако се понекад чинимо мали, ипак велики и значајни.“, изјавила је Николинa Томић, студенткињa завршне године основних студија биомедицинског инжењерства,  добитница стипендије Фонда за младе таленте.

У претходних пет година, на иницијативу министра омладине и спорта, који је уједно и председник Фонда, повећан је број стипендиста који студирају у Републици Србији са 1.000 на 1.360, а износ стипендија са 25.000 на 30.000 динара. По Конкурсу за стипендирање најбољих студената за школску 2018/19, Фонд је доделио 393 стипендије студентима са Универзитета у Новом Саду – од којих је 33 остварило успех са просечном оценом 10.00.

“Оно што сам посебно нагласио на недавним доделама овогодишњих стипендија у Косовској Митровици и Београду - и што не можемо довољно пута да поновимо - јесте да, осим тога што имају директан значај за сваког појединца који их заслуже, стипендије шаљу једну ширу и још важнију поруку свима у нашем друштву, а то је да се у Србији цене знање, посвећеност и вредан рад, као и да ће наша држава увек наградити наше младе на адекватан начин за њихову истрајност у остваривању правих циљева! Нашим најбољим студенима желим неицрпну енергију и инспирацију, срећно стваралаштво и непоколебљиву вољу на путу ка остварењу њихових идеала!“ закључио је министар Удовичић.

 

Top