Министар спорта Зоран Гајић учесник мотивационе трибине за кадете на Војној академији

У Атлетској дворани Војне академије у Београду одржана је мотивациона трибина „Спорт као модел успешног стила живота“ за кадете Војне академије на којој је присуствовао министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић, као и државни секретар Марко Кешељ.

Од 2019. уз подршку Олимпијског комитета Србије, поред реализације редовног наставног плана и програма, који чине темељ едукације кадета за будуће изазове војног позива, Војна академија је отпочела циклус посебно приређених мотивационих трибина. Овај пут своја излагања имали су врхунски војни спортисти (олимпијци) – припадници Спортске јединице Војне академије и гости из спортских институција Републике Србије.

На самом почетку трибине кадетима Војне академије у Београду обратио се министар спорта Републике Србије Зоран Гајић.

“Веома сам задовољан да спорт као тема узима високо место у вашем образовању и васпитању. Тема коју сте истакли на овој мотивационој трибини и која говори о спорту као моделу успешног стила живота, ја бих је и појачао и рекао да се спорт данас подразумева у свим областима живота како појединца тако и сваког друштва. Живот постаје све суровији како на личном плану тако и на плану опстанка породице, фирме, народа, нације и државе. И само онај који је изузетно спреман, а то може једино кроз спорт, тај може да опстане. Све животињске врсте које нису имале одбрамбене механизме су изумрле, а вероватно је тако и у социологији и у друштву, ко нема одбрамбене механизме тај изумире. Ви сте један од најјачих одбрамбених механизама нашег друштва. Спорт је нешто што ће вас очеличити и спремити да извршите тај ваш задатак. Дефиниција речи спорт и уопште терминологија у физичкој култури је нешто што је већ неколико деценија врло проблематично код нас. Кад кажемо реч спорт, физичка култура, сви ми подразумевамо нешто друго, али претпостављам да се од речи спорт подразумева физичка култура као најшири облик и његова три саставна дела: физичко васпитање, такмичарска активност и рекреација као нешто што долази у познијем добу. Ви као млади људи сте користили физичко вежбање у оквиру вашег физичког васпитања, а спорт као физичка вежба у ужем и ширем смислу чији је циљ победа васпитава код вас борбене способности и способност да истрајете у тешкм тренуцима, а касније када одете у пензију да би остали здрави бавите се и рекреацијом. Како год тумачили физичку културу и три основна облика спорта он је нешто што се подразумева и он је вероватно једина делатност појава у људском друштву где свако ко се бави спортом добија, нема поражених, нема изгубљених. Оног тренутка када сте направили тренинг, кад сте урадили серију, кад сте истрчали, када сте подигли одређену тонажу ви сте победили. Да ли сте први или 101. у трци, на табели или на неком такмичењу сви добијате, не само појединац него и ваша организација и цело наше друштво и цела наша држава. Није ми познато да постоји још нека област у људском друштву где је инвестиција сигурна да ће донети профит, а то је једино физичко вежбање. Прави спортиста је тај који сваки дан победи себе, прво победи себе да би победио остале и увек и сваки дан даје све од себе и на тај начин се васпитава и долази до високих резултата. Желим вам свима сваку срећу и успешно школовање” – рекао је министар Гајић.

Top