Министар спорта Зоран Гајић: Спорт има способност да охрабри, подстакне и окупи милионе људи око заједничких циљева

На заседању 171. Генералне Скупштине Међународног бироа за изложбе (БИЕ) у Паризу одржана је презентација Републике Србије - града Београда за организацију Међународне специјализоване изложбе Еxпо 2027 са темом "Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све".

У оквиру ове презентације на Скупштини говор је одржао и министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић и присутнима упутио важну поруку, а то је да овај пут играмо за цело човечанство.

“Србија има импозантну спортску историју и спортске резултате. Србија је поносна на преко 100 година дугу традицију учешћа на Олимпијским играма, на најуспешнију ватерполо селекцију свих времена, једну од најуспешнијих кошаркашких екипа у историји кошарке, најтрофејнијег тенисера у историји тениса, одбојкашке репрезентације у обе селекције са освојеним олимпијским, светским и европским одличјима,  двоструког МВП НБА лиге и Евролиге, клупске шампионе Лиге шампиона и Евролиге. Па ипак, иако са поносом истичемо да смо спортска нација ми смо свесни колико је шира и важнија улога спорта, рекреације и физичког васпитања за читаво човечанство од искључиво професионалног спортског надметања. Рекреација и физичко васпитање представљају есенцијалну потребу човека и данашњем модерном човеку су потребнији више него икад. Мало је ствари на свету које имају моћ као што је има спорт. Спорт има способност да охрабри, подстакне и окупи милионе људи око заједничких циљева. Спорт је фантастична платформа за комуникацију и разумевање између генерација, између народа и средство за промоцију мирног и инклузивног друштва и алат за јачање партнерстава“ – рекао је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.

Путем специјалног видео укључења подршку нашој делегацији пружио је светски тениски ас и бренд амбасадор Србије Новак Ђоковић који је истакао важност игре као универзалног језика који разумеју сви, али и значај игре у најранијем дечијем развоју. У име делегације Србије министар спорта Зоран Гајић је председнику Скупштине БИЕ поклонио одбојкашку лопту са потписима репрезентативки Србије светских шампионки у овом спорту.

Земљу домаћина "Еxпо" 2027. изабраће 170 земаља тајним гласањем у јуну 2023. године. Еxпо 2027 је прилика да главни град Србије угости милионе посетилаца.

Top