Министар Гајић и председници ССС и ПО комитета Србије разговарали о будућности српског спорта  

Радна недеља Министарства спорта Владе Републике Србије и министра Зорана Гајића започета је низом састанака који ће кровна организација спорта у нашој земљи у новом сазиву одржати наредних дана у кабинету Министарства. Међу онима који ће се упознати са новим министром спорта Гајићем и државним секретаром Марком Кешељем биће највише делегације како индивидуалних савеза: каратеа, теквондоа, бокса, рвања, џудоа, затим Савеза за школски спорт, тако и наших највећих колетивних спортова - кошарке, ватерпола, одбојке, рукомета, док ће Фудбалски савез посетити Министарство спорта по повратку са Мундијала.

Први радни и званични састанак у просторијама Министарства спорта, министар Гајић одржао је са представницима кровних организација спорта у нашој земљи, Спортског савеза Србије и Параолимпијског комитета Србије. Делегацију ССС чинили су председник Давор Штефанек и генерални секретар Горан Маринковић, а испред Параолимпијског комитета Србије гости су били председник Зоран Мићовић и генерални секретар Бојан Јаћимовић. Разговарало се о будућим активностима и изазовима који очекују наше спортисте, а посебно параолимпијце до почетка Олимпијских игара у Паризу 2024. године. Веома конструктивним дијалогом дошло се до заједничког става и закључка по питању будућности и развоја српског спорта.

“Србија је земља спорта и спортских хероја, по томе смо чувени широм меридијана. Деценијама и дан данас цео свет се клања нашим спортским асовима који су наши највећи амбасадори. Честитам колегама Штефанеку и Мићовићу на раду, резултатима, енергији коју непрестано улажу у развој и изградњу српског спорта. Све честитке нашим параолимпијцима стонотенисерима који су на тек завршеном Првенству света освојили четири медаље, међу којима је и златна коју су исковале Нада Матић и Борислава Перић Ранковић у женском дублу. Настављамо даље уз нови план и програм који ће се базирати на подршци актуелним врхунским спортистима наше земље, али ћемо велики акценат стави на ширење и оснаживање спорта међу децом и младима широм Србије, повратак и масовност деце на спортским борилиштима, од вртића до професионалних терена” – рекао је министар спорта Републике Србије Зоран Гајић.

Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек пожелео је новом министру спорта пуно успеха на новој функцији и задацима који су стављени пред њега.

“Министар Гајић и ја имамо сјајну сарадњу већ пет година од како сам председник Спортског савеза Србије, где је он био потпредсеник Скупштине. Изузетно сам задовољан састанком који смо имали. Настављамо сарадњу, као што смо је имали и са претходним министром. Као спортиста и спортски функционер увек сматрам да можемо више и боље и надам се унапређивању заједничких циљева сада са министарством спорта. Желим министру Гајићу много успеха у мандату и надам се још бољим резултатима и као што сам рекао на састанку, када се све кровне институције заједно са Министарством држе заједно онда не може да изостане резултат. Зато верујем да ћемо имати сјајне резултате у Паризу на Олимпијским играма 2024. Свима нама је то најважнији заједнички циљ. Неолимпијски спортови који су под кровом ССС морамо ојачати, јер имали смо ситуацију у Токију где смо  једном неолимпијском спорту који је у том тренутку уврштен у програм ОИ добили олимпијску шампионку Јовану Прековић, која је пре два дана завршила своју каријеру и то баш из разлога што карате није више олимпијски спорт. Зоран Гајић министар спорта има пуно разумевања, био је врхунски спортски функционер као председник Одбојкашког савеза Србије и зна како спорт функционише, којим путем ићи, како радити. Сматрам да је важно и добро што смо одржали састанак и сигуран сам да ћемо у будућности имати још бољу сарадњу са Министарством спорта” – истакао је председник ССС Давор Штефанек.

Параолимпијци су наша спортска константа која из године у годину ниже медаље и доноси радост Србији.

“Састанак са министром Гајићем је протекао у радној спортској атмосфери као у свлачионици пред утакмицу. Нисмо се бавили ничим осим методолошких ствари које могу да унапреде национални спорт. Сваку утакмицу, сваку тактику треба унапредити и направити је бољом, бржом и ефикаснијом да би Србија могла остати на листи светских освајача медаља и сматрам да смо на добром путу. Била је ово једна веома ефикасна мини конференција са министром и његовим тимом са ова два савеза ССС и ПОКС и надамо се лепој сарадњи” – закључио је председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић.

 

Top