Међународни дан младих

Генерална скупштина УН прихватила је 1999. године препоруку Светске конференције министара задужених за омладину да се 12. август прогласи за Међународни дан младих. Тема Међународног дана младих на глобалном нивоу ове године је "Трансформација образовања “.

Препознајући посебну и важну улогу младих у друштву, Министарство омладине и спорта својим радом показало је како је за нас ДАН МЛАДИХ сваки дан, тако што радимо на стварању услова за квалитетнији живот младих у Србији. Својим активностима из дана у дан доказујемо да мислимо на младе свих 365 дана у години, и да ћемо наставити да систематски и континуирано улажемо у њихов развој.

У складу са тим опредељењем министар омлaдине и спорта Вања Удовичић данас је потписао уговоре са представницима локалних самоуправа и удружењима за реализацију 66 пројеката усмерених ка остваривању свих девет циљева Нациналне стратегије за младе. Министарство омладине и спорта обезбедило је преко 143 милиона динара за ове пројекте којима ће бити обухваћено преко 38.000 младих.

Кроз пројекте усмерене ка стимулисању различитих облика запошљавања, самозапошљавања и предузетништва младих планирано је да се укључи скоро 8.700  младих.

„Имам посебну част и задовољство да Вам честитам Ваш дан, Међународни дан младих. Наша земља има чиме да се поноси, а то сте ви, највреднији ресурс и капитал, са својом енергијом, знањеми снагом. Желим да остварите снове  у својој земљи  и  да развијате потенцијале на личну и друштвену добробит а ми ћемо наставити да награђујемо ваш труд, знање и успехе.“, истакао је министар Удовичић.

Министарство омладине и спорта има успостављене основне механизме за активно учешће младих у друштву, кроз рад савеза, удружења младих, удружења за младе, канцеларија за младе на локалном нивоу и  омладинских клубова. То је мрежа од преко 1.600 актера који делују широм Србије и на њеној одрживости раде министарства, локалне самоуправе, цивилни и приватни сектор.  Тренутно на локалном нивоу, уз подршку министарства активно је 136 канцеларија за младе а кроз опремање и изградњу и рад  113  омладинских клубова и теретана на отвореном/малих спортских терена створени су услови за квалитетно провођење слободног  времена, развијање здравих стилова живота, активно учешће младих у друштву, коришћење и креирање културних садржаја, неформално образовање и информисање прилагођено потребама младих а глас младих се чује и кроз рад Савет за младе, саветодавног тела Владе.

Кроз остале пројекте, усмерене ка реализацији циљева Националне стратегије за младе, скоро 10.000  ће бити укључено у активности које промовишу здраве и безбедне стилове живота и квалитетно провођење слободног времена. У циљу подстицања волонтеризма и активног учешћа младих у друштву, у програму Млади су закон учествоваће преко 1400 волонтера који ће поклонити око 50.000 волонтерских сати у унапређење 150 локалних заједница у Србији.

Фонд за младе таленте на годишњем нивоу подржи преко 3.400 најбољих средњошколаца и студената. У предходном периоду преко Фонда је додељено скоро 28.000 награда и стипендија у укупном износу од преко 7,5 милијарди динара.

Ови и још пуно других резултата на најбољи начин показују да Министарство омладине и спорта успешно ради и радиће на томе да младима створи услове у којима они неће осетити потребу да напусте Србију, већ да управо овде раде, оснивају породице, остваре сопствене потенцијале и снове, пружајући себи, својој породици и својим најближима све оно што је потребно младој особи у савременом свету.

Top