Изабран први Генерални секретар Регионалне канцеларија за сарадњу младих западног Балкана

На трећем састанку Управног одбора Регионалне канцеларије за сарадњу младих западног Балкана (РКСМ), одржаној у Берлину, 22. марта 2017. године, донета је једногласна одлука свих шест Уговорних страна (Албанија, БиХ, Црна Гора, Косово*, Македонија и Србија) којом је потврђен избор Ђуре Блануше, кандидата из Републике Србије, на место првог Генералног секретара ове међувладине регионалне организације. 

Оснивању РКСМ претходило је потписивање „Заједничке декларације о оснивању Регионалне канцеларије за сарадњу младих западног Балкана“ у Бечу, 27. августа 2015. године, а затим и свечано потисивање Споразума о оснивању РКСМ у Паризу, 4. јула прошле године. Потписници овог Споразума били су премијери свих влада из тзв. „западноблканске шесторке“, уз присуство и подршку највиших званичника Европске уније, као и влада Француске, Немачке, Аустрије, Италије, Хрватске и Словеније.

Принципи и вредности на којима је основана Регионална канцеларија за сарадњу младих су: мир, затим поверење засновано на међусобном разумевању, поштовање људских права, солидарност и сарадња, недискриминација, толеранција, поштовање и уважавање различитости као основе демократског напретка у модерном друштву.

У складу са Статутом, мандат РКСМ биће да подржава пројекте за младе који су усмерени и доприносе: унапређењу разноликости и демократских вредности; јачању одрживе регионалне сарадње међу младима и успостављању нових односа међу младима у региону западног Балкана; подстицању помирења и конструктивних приступа култури сећања; интеркултуралном учењу; повећању регионалне мобилности; унапређењу европског духа сарадње, разумевања и толеранције; грађанском активизму и учествовању младих у процесима одлучивања; социјалној инклузији и унапређењу могућности запошљавања младих...

Трећем састанку Управног одбора РКСМ присуствовали су и високи представници Владе Немачке, укључујући и првог саветника Ангеле Меркел за спољну политику и безбедност Кристоф Хојзген, затим амбасадори Италије и Француске, као и представници Француско-немачке канцеларије за младе, цивилног сектора и медија.

Делегацију Републике Србије на овом састанку чиниле су Снежана Клашња, помоћник министра у Министарству омладине и спорта, као и Милица Шкиљевић, омладински представник Србије у Управном одбору РКСМ.

 

Top