Дванаеста седница Савета за младе: Да млади креирају своју успешну будућност!

.Данашња 12. седница Савета за младе Владе Републике Србије започета је минутом ћутања за Михајла Спорића, преминулог стипендисту Фонда за младе таленте.

Затим је председавајући, министар Вања Удовичић, информисао чланове Савета о најважнијим активностима реализованим у области омладине током 2019. године.

Господин Александер Бец, вођа пројекта „Подстицање запошљавања младих“ у Србији, лично је дошао да у име Међународне организације за међународну сарадњу ГИЗ презентује импресивне резултате на седници Савета младих – 12.670 младих је кроз програме каријерног вођења и саветовања и ученичког предузетништва стекло вештине за бољу запошљивост и обавило стручну праксу, 1.352 се запослило, отворено је девет хабова и 21 социјално предузеће које је запослило или радно ангажовало 67 младих из осетљивих група.

„Пројекат се завршава у децембру ове године, али свакако не и наша сарадња са ГИЗ-ом. Делим задовољство свих учесника због веома успешне реализације. Будућност младих зависи од њиховог знања и вештина, и зато ћемо наставити да учествујемо у свим пројектима који су намењени унапређењу положаја младих. То ће нам омогућити и повећање буџета зa омладинску политику за 16 одсто у 2020. години. Наставићемо и повећање броја стипендија Фонда за 50, што значи да ће наредне године бити 1.410 стипендија за основне и мастер студије у земљи“, истакао је министар Удовичић.

Од најважнијих активности између две седнице Савета издвојено је потписивање уговора Министарства омладине и спорта, у августу месецу, на Међународни дан младих, са 66 представника јединица локалних самоуправа које имају основану Канцеларију за младе, као и удружењима, о реализацији програма и пројеката који ће допринети имплементацији Националне стратегије за младе.

У октобру су потписани уговори за реализацију 14 пројеката за подршку јединицама локалне самоуправе у спровођењу омладинске политике на локалном нивоу.

За реализацију свих ових пројеката, који ће обухватити скоро 40.000 младих, Министарство је издвојило 171 милион динара.

Улагање у будућност је континуирани процес који захтева стално унапређивање и побољшавање услова за све младе у Србији. Резултати до сада остварених пројеката су одлични и зато повећавамо улагања у младе како бисмо им омогућили да остваре своје снове овде у нашој Србији, закључак је данашње седнице.

 

Top