Дан жалости

На основу Закључка Владе Републике Србије од 4. маја 2023. године одређен је Дан жалости због велике трагедије која се догодила у ОШ „Владислав Рибникарˮ у Београду.

Сходно томе наложено је надлежним националним спортским савезима да поступе у складу са чланом 9. Закона о обележавању дана жалости на територији Републике Србије приликом одржавања спортских манифестација и спортских догађаја у периоду од 5. до 7. маја 2023. године.

Такође смо препоручули савезима да уколико постоје услови одложе своја такмичења и спортске манифестације која су планирана за предстојећи викенд.

Уколико не постоји могућност да се одложе спортске манифестације савези ће поступити у складу са наведеним чланом и проследити свим својим чланица текст следеће садржине: „Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Републике Србије и застава спортских клубова, а ако је реч о спортским сусретима међународног значаја онда и спуштањем застава међународних спортских организација на пола јарбола или на пола копља. У случају из става 1. овог члана, пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости. Играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.ˮ

Top