Циљ Србије – што већи број спортиста на Олимпијским играма

„У предолимпијској години наша пажња ће у великој мери бити усмерена на помоћ спортистима да се што боље припреме и да се што већи број њих избори за олимпијску  норму“, рекао је министар омладине и спорта Вања Удовичић на данашњем обелењавању 105. годишњице Олимпијског комитета Србије.

Удовичић је поручио да је Олимпијски комитет Србије кључни партнер Министарства омладине и спорта у постизању националних циљева у врхунском спорту. „Од оснивања српског олимпијског покрета пре 105 година до данас, наши спортисти служили су као пример олимпијских вредности које нису везане само за врхунска спортска достигнућа, већ су усмерене ка бољем и племенитијем свету у сваком смислу. Историја показује да имамо разлога за понос, а залагање, рад и посвећеност државе да спортистима пружи најбоље услове дају разлог за сигурност да ће и надаље бити тако“, казао је министар спорта.

Према његовим речима, добар тест пред ОИ у Рију биће учешће наших такмичара на предстојећим првим Европским олимпијским играма у Бакуу. „Задовољни смо чињеницом да тренутно 79 српских спортиста из 13 спортова испуњава квалификационе критеријуме међународних федерација. Тај број може бити и већи, имајући у виду да има још спортиста са шансом да се квалификују“, рекао је Удовичић.

Говорећи о активностима Министарства на сталном унапређивању услова за рад српских спортиста он је објаснио да је потребно посматрати ширу слику и створити одржив и подстицајан систем.

„Пред нама је усвајање Закона о спорту чија је суштина стварање здравог и одрживог система спорта, који ће бити усмерен на бољи положај спортиста и даљи развој Србије као спортске нације. Циљ Владе Србије је да се створе услови да се највећи могући проценат становништва – свих узраста – бави спортом. Нови закон у фокус ставља спортисте, тако да могу да буду усмерени на припреме и такмичења, а не да буду оптерећени административним проблемима. Правимо систем који је у функцији спортисте, а не обрнуто. Такмичар не сме и неће бити жртва тромости спортске администрације“, порука је Вање Удовичића.

Top