Završen 19. Svetski festival omladine i studenata u Sočiju

Sinoć je održana svečana ceremonija zatvaranja 19. Svetskog festivala omladine i studenata u Sočiju koji je održan pod sloganom: „Za mir, solidarnost i socijalnu pravdu. Borimo se protiv imperijalizma. Poštujući našu prošlost, gradimo budućnost”. Na njemu je  učestvovalo  više od 25000 mladih iz preko 185 zemalja sveta. Delegacija Srbije, čije je prisustvo na festivalu omogućila Vlada Republike Srbije,  bila je jedna od najbrojnijih sa više od 160 mladih, koji su dostojanstveno predstavili našu zemlju.

Značaj ovog festivala u oblasti omladinske politike je veliki, a činjenica da je na svečanom otvaranju i zatvaranju prisustvovao i Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije koji se obratio prisutnima potvrđuje prepoznavanje tog značaja. Na samom festivalu svakodnevno su se realizovali programi, radionice i paneli iz oblasti mobilnosti mladih, ekologije, kulture, ekonomije, politike i međunarodne bezbednosti. Pored toga, mladi su imali priliku i pokazali izuzetnu zainteresovanost za predavanja istaknutih svetskih političara, poput ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, portparolke Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marije Zaharove, kao i izvršnog direktora Instituta za Evroazijske studije i bivšeg ministra spoljnih poslova Italije Franka Fratinija, kao i za izlaganje Nika Vujačića.

Naša delegacija učestvovala je na brojnim organizovanim forumima  i prezentovala našu zemlju u najboljem svetlu, ali i iskoristila datu priliku da se upozna sa iskustvima drugih zemalja s ciljem implementacije pozitivnih rešenja ubuduće na nacionalnom nivou.

Neki od primarnih ciljeva Festivala bili su jačanje međunarodnih veza među omladinskim radnicima, promocija ruskog jezika i kulture, okupljanje svetske omladine oko ideje pravde, očuvanja zajedničkog sećanja i istorije, razvoj međuetničke i međukulturne komunikacije. Takođe, tokom Festivala realizovalo  se i niz radionica sa temama Kultura i globalizacija, Globalna ekonomija, Razvoj socijalnih institucija, Politika i međunarodna bezbednost, Ekonomija znanja.  Naši predstavnici učestvovali su na svim organizovanim aktivnostima festivala koje su imale za cilj jačanje međunarodnih veza, stvaranje okvira za jaču i intenzivniju međunarodnu saradnju, kao preduslova učešća i svrsishodnog aktivizma naših mladih u svim međunarodnim okvirima od značaja za mlade.

Top