Завршен 19. Светски фестивал омладине и студената у Сочију

Синоћ је одржана свечана церемонија затварања 19. Светског фестивала омладине и студената у Сочију који је одржан под слоганом: „За мир, солидарност и социјалну правду. Боримо се против империјализма. Поштујући нашу прошлост, градимо будућност”. На њему је  учествовало  више од 25000 младих из преко 185 земаља света. Делегација Србије, чије је присуство на фестивалу омогућила Влада Републике Србије,  била је једна од најбројнијих са више од 160 младих, који су достојанствено представили нашу земљу.

Значај овог фестивала у области омладинске политике је велики, а чињеница да је на свечаном отварању и затварању присуствовао и Владимир Путин, председник Руске Федерације који се обратио присутнима потврђује препознавање тог значаја. На самом фестивалу свакодневно су се реализовали програми, радионице и панели из области мобилности младих, екологије, културе, економије, политике и међународне безбедности. Поред тога, млади су имали прилику и показали изузетну заинтересованост за предавања истакнутих светских политичара, попут министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, портпаролке Министарства спољних послова Руске Федерације Марије Захарове, као и извршног директора Института за Евроазијске студије и бившег министра спољних послова Италије Франка Фратинија, као и за излагање Ника Вујачића.

Наша делегација учествовала је на бројним организованим форумима  и презентовала нашу земљу у најбољем светлу, али и искористила дату прилику да се упозна са искуствима других земаља с циљем имплементације позитивних решења убудуће на националном нивоу.

Неки од примарних циљева Фестивала били су јачање међународних веза међу омладинским радницима, промоција руског језика и културе, окупљање светске омладине око идеје правде, очувања заједничког сећања и историје, развој међуетничке и међукултурне комуникације. Такође, током Фестивала реализовало  се и низ радионица са темама Култура и глобализација, Глобална економија, Развој социјалних институција, Политика и међународна безбедност, Економија знања.  Наши представници учествовали су на свим организованим активностима фестивала које су имале за циљ јачање међународних веза, стварање оквира за јачу и интензивнију међународну сарадњу, као предуслова учешћа и сврсисходног активизма наших младих у свим међународним оквирима од значаја за младе.

Top