Усвојена Лисабонска декларција о омладинској политици и програмима

Последњег дана Светске конференције министара надлежних за младе и Омладинског форума Лисабон 21 (21-23.јун) специјална изасланица генералног секретара УН за младе Јајатма Викраманајаke представила је Лисабонску декларaцију о омладинској политици и програмима која је усвојена на Конференцији. Mинистри и омладински делегати обавезали су се да у оквиру својих надлежности и одговорности примене мере које су наведене Декларацији  и да заједно раде на побољшању квалитета живота младих посебно у оним областима које су дефинисане и Агендом 2030 и УН стратегиојом за младе а која су се показала као највећи изазови за остваривање.


Конференцију је затворио министар образовања Португала Тиаго Брандаo Родригез  и Генерални секретар Уједињених нација  Антонио Гутерес. Генерални секретар УН је  позвао младе да дођу у септембру у Њујорк на Скупштину УН  када ће се разматрати шта је остварено од Агенде 2030 и који се кораци очекују да се реализују до 2030 да би се постигли циљеви одрживог равоја, истакавши да млади могу и морају да воде друштва напред и да учествују у доношењу одлука.

На маргинама Конференције делегација Србије је остварила бројне билатералне сусрете који су резултовали конкретним плановима сарадње у области омладинске политике.

 

Top