Udovičić sa rvačima pionirima na besplatnim lekarskim pregledima za decu u Zavodu za sport i medicinu sporta RS

Ministar Udovičić je tom prilikom govorio o potpunoj primeni novog Zakona o sportu, koji je stupio na snagu 16. februara 2016. godine, a kojim je predviđeno da se lekarski pregledi za decu od 6 do 14 godina, sportiste u klubovima i drugim sportskim organizacijama koji se uključuju u organizovane sportske aktivnosti, finansiraju iz Fonda zdravstvenog osiguranja, pa roditelji i klubovi više neće snositi troškove redovnih lekarskih pregleda. Kako svaki sportista mora da obavi redovni lekarski pregled na svakih šest meseci da bi mogao da se takmiči, ova odredba Zakona će u velikoj meri olakšati funkcionisanje klubova, ali i bavljenje sportom deci čijim je roditeljima ovaj finansijski izdatak predstavljao veliki teret na kućni budžet.

„Od izuzetne je važnosti da sport mora biti pristupačan svoj deci, da ovaj Zakon nije nešto što je samo napisano na papiru, već se sprovodi u delo u Republici Srbiji, što potvrđuje i ovaj današnji događaj. Zakon o sportu uveo je novinu obavezanih zdravstvenih pregleda za decu od 6 do 14 godina, koja tek počinju da se bave sportom. Ovi pregledi su sada besplatani, što je roditeljima sigurno značajno, a i preventivno obavezni zdravstveni pregled može da pokaže nedostatke koju se mogu otkloniti na vreme“, istakao je Udovičić.

Pored druženja sa Ministrom, besplatnog lekarskog pregleda i treninga sa rvačima, deca su ovom prilikom mogla da vide prezentaciju filma o osvojenoj zlatnoj olimpijskoj medalji Davora Štefaneka iz Rija, kao i rezultate Rvačkog saveza Srbije u istoriji dugoj 104 godine.

„Želimo da vratimo ona vremena kada je sport bio besplatan, i na tome sistematski radimo“, zaključio je Udovičić.

Top