У фокусу Министарства омладине и спорта: Национални дијалог за запошљавање младих

У оквиру Националног дијалога за запошљавање младих, 1. новембра 2017. године ,одржана је конференција посвећена новим приступима и новим изазовима на ову тему. Конференција је окупила велики број младих који су прошли кроз пројекат, преквалификовали се, прошли кроз програм стручне праксе, користили услуге каријерног вођења и саветовања или стекли додатне вештине за запошљавање. На конференцији су говорили министри у Влади Србије, Зоран Ђорђевић и Ненад Поповић,  Њ.E. Аксел Дитман, амбасадор Савезне Републике Немачке и Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији.

Конференцију је отворила Снежана Клашња, помоћница у Министарству омладине и спорта које је водећи партнер на реализацији пројекта „Подстицање запошљавања младих”.  Клашња је рекла да  Национални дијалог  треба да буде корак напред у испитивању нових могућности за сарадњу и реализацију активности  који ће убрзати тренд смањења стопе незапослених младих . Стопа незапослености младих узраста 15-30 година смањила се за 11% у последње три године али је и даље два пута виша од стопе укупне незапослености становништва, а потребно је смањити и стопу неактивности младих. Теме о којима ћемо разговарати као што су: обуке за предузетништво, иновације, каријерно вођење и саветовање, ИТ технологије, социјално предузетништво, и друге, заслужују да буду на агенди свих појединачних актера како бисмо заједнички створили амбијент у коме млади имају перспективу да уче, раде и усавршавају се, доприносећи тако личној али и добробити целог друштва.

Национални дијалог је покренут пре две године у оквиру пројекта немачке развојне сарадње „Подстицање запошљавања младих” који реализује Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Министарством омладине и спорта. Подршку дијалогу пружају Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије у оквиру швајцарског програма ,,Знањем до посла''.

Top