„Reci NE navijačkom nasilju - umrežavanje lokalnih partnera i multisektorski pristup borbi protiv nasilja na sportskim terenima“

Danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije održana je velika konferencija u okviru projekta „Reci NE navijačkom nasilju - umrežavanje lokalnih partnera i multisektorski pristup borbi protiv nasilja na sportskim terenima“ u prisustvu ministra omladine i sporta Republike Srbije Vanje Udovičića, generalnog sekretara Košarkaškog saveza Srbije Dejana Tomaševića, pomoćnika načelnika Uprave MUP-a Ljubisava Sekulića i predsednika Internacionalne policijske asocijacije Dr Nebojša Pantelića.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je istakao da je borba protiv navijačkog nasilja neophodna kako bi sportske manifestacije ponovo slale pozitivnu poruku. Takođe je naglasio da, pored važnosti ovakvih projekata, veliku ulogu u borbi protiv rizičnog ponašanja mladih igraju i mediji i to na negativan način, što mora da se promeni. Strane zemlje koje su uspešnije u suzbijanju nasilja na tribinama ne izveštavaju o nasilju na sportskim manifestacijama, što kod nas, nažalost, nije slučaj. Pored drugih faktora, objasnio je da se povećan broj slučajeva nasilja dešava na utakmicama juniorskih i kadetskih liga, gde roditelji prave probleme, što verbalne što fizičke prirode.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević takođe je govorio na temu nasilja na tribinama kao problemu koji je dugi niz godina prisutan. On se osvrnuo i na svoju košarkašku karijeru tokom koje je na neki način bio žrtva nasilja nakon prelaska iz jednog kluba (Crvene Zvezde) u protivnički (Partizan). Kako je dodao nasilje je u to vreme pored njega trpela i njegova porodica, koja je u svaku sportsku dvoranu dočekivana i ispraćana uz salvu uvreda. Tomašević je istakao važnost ovakvog projekta kao korak bliže pravom sportu, a cilj je da svi opet budu bezbedni kao nekada kada su roditelji vodili svoju decu na utakmice.

Ljubisav Sekulić, pomoćnik načelnika Uprave policije je istakao da je fizičko nasilje na tribinama manje u odnosu na prethodnu godinu, ali da je nedolično i rizično ponašanje znatno veće kada je u pitanju korišćenje pirotehnike. On je istakao da edukacija kao preventivna mera mora da bude zastupljena kako bi bili što uspešniji u suzbijanju huliganizma i navijačkog nasilja.

Problem iskazivanja nasilja na sportskim manifestacijama, posebno je izražen u prethodnih nekoliko decenija u Republici Srbiji. Navijačke grupe različitih klubova, sukobljavaju se kako među sobom, tako i sa pripadnicima bezbednosnih struktura sa čestim telesnim povredama čak i smrtnim ishodom. Projekat „Reci NE navijačkom nasilju - umrežavanje lokalnih partnera i multisektorski pristup borbi protiv nasilja na sportskim terenima“ podrazumevao je edukaciju multisektorskog tima iz 11 opština u Srbiji, za držanje preventivnih edukacija srednjoškolcima, koji su nakon održane obuke u Beogradu, održali radionice za mlade u lokalnoj zajednici.

Top