Потписан Споразум у области спорта између Србије и Француске

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и амбасадор Француске у Србији, Фредерик Мондолони потписали су данас Споразум о разумевању и сарадњи у области спорта, у склопу званичне посете председника Француске Емануела Макрона Србији.    

Активности сарадње предвиђене овим Споразумом подразумевају размену знања и искуства у институционалној сарадњи, области науке и технологије примењене у спорту,  спортској медицини, борби против негативних појава у спорту, организацији спортских догађаја и обуци спортских стручњака. Уз то, Министарства ових пријатељских земаља ће проширити сарадњу са намером да међу њеним резултатима буду и подршке особама са инвалидитетом, заштита младих спортиста, повећано учешће жена у спорту, развој спортске инфраструктуре, организација и понуда спортског и омладинског туризма и разни други пројекти и програми из спорта.

Унапређена размена знања и искустава из области спорта предвиђена овим Споразумом додатно ће подстаћи дијалог и конструктивну размену по питањима од значаја за стручњаке и организације Србије и Француске – што је од изузетног значаја за оба Министарства и субјекте у систему спорта обе државе.

„Од изузетне важности је што смо потписали овај значајан и вишеструко користан Споразум у области спорта. Имајући у виду блиске међудржавне односе, њихово даље развијање на овој основи директно ће користити систему спорта обе државе, пружити драгоцена искуства кроз размене и сарадњу на организацији спортских манифестација, омогућити развој иницијатива које ће даље подстаћи ширење спорта као битног предуслова за здраво одрастање наших младих и омогућити стручне услуге и боље услове за припреме најбољих спортиста обе земље за такмичарске циклусе. Традиција спорта је нешто на шта обе нације могу бити поносне, највећу корист ће имати спортисти који ће бити у могућности да заједно тренирају и кроз ову сарадњу ћемо афирмисати наше пријатељство у области која је омиљена у Француској и Србији!“ изјавио је министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Споразум о сарадњи у области спорта је резултат изузетне сарадње са доскорашњом министарком спорта Републике Француске Лором Флесел, која је уложила пуно напора и жеље да се сарадња развија и допринела да до реализације овог споразума дође.

У априлу прошле године министар омладине и спорта Вања Удовичић, амбасадор Француске у Србији, Фредерик Мондолони и директор Француског института у Србији,  Жан-Батист Кизен потписали су Споразум захваљујући коме најбољи студенти из Србије могу да добију стипендију која им омогућава да наставе студије у Француској.

Према одредбама Споразума који је тада потписан, до академске 2020/21. године Амбасада Републике Француске у Србији ће у границама свог годишњег буџета предвиђеног за универзитетску сарадњу, доделити стипендију Владе Републике Француске сваком кориснику стипендије „Доситеја” Фонда за младе таленте Републике Србије, који испуњава следеће одређене услове.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је у августу 2017. године радно боравио у Паризу. Том приликом одржао је састанак са тадашњом министарком спорта Републике Француске Лором Флесел, на којем је договорена формализација сарадње две стране у области спорта и обишао је Национални институт за спорт (ИНСЕП) током којег је разговарано о потенцијалној сарадњи са Заводом за спорт и медицину спорта Републике Србије.

На позив министра Удовичића, француска министарка спорта Лором Флесел је са својим сарадницима боравила у званичној посети Републици Србији, 2. и 3. јуна 2018. године. Дводневну посету француске делегације обележило и потписивање Меморандума о разумевању између Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије и ИНСЕП-а којим се успоставља оквир сарадње у области врхунског спорта, посебно на пољу науке (истраживање и медицина) и технике (едукација и инфраструктура).

Top