Потписан Меморандум о сарадњи у области стипендирања младих талената Републике Србије и Републике Српске

Нове могућности за младе кроз јачање партнерства између Фонда за младе таленте Републике Србије и Фонда „Др Милан Јелић” Републике Српске, уз наставак регионалног повезивања

Министар омладине и спорта Републике Србије Вања Удовичић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић потписали су данас у Палати Србија Меморандум о сарадњи у области стипендирања младих талената између два Министарства.

Обе стране ће развијати и подстицати сарадњу у области стипендирања младих талената јачањем партнерства кроз координирани рад Фонда за младе таленте Републике Србије и Фонда „Др Милан Јелић” Републике Српске.

“Овим и формалним актом смо додатно продубили наше најприсније односе и сарадњу, с циљем пружања нове перспективе за развој нашe омладине на свим важним пољима. Прошла година у Србији је била рекордна по броју додељених стипендија за студенте кроз Фонд за младе таленте – док ћемо у овој проширивати спектар њихових опција за даљи развој – и кроз активности предвиђене овим Меморандумом о сарадњи. Пратићемо и унапредити политику стипендирања како бисмо побољшали положај талентованих студената, успоставићемо заједничке активности каријерног вођења и саветовања младих талената, а стипендисте ћемо подржати и тако што ће моћи да користе погодности које пружају јавне институције и привредни субјекти страна потписница“, навео је министар Удовичић.

Министар Удовичић се данас састао и са министарком породице, омладине и спорта Републике Српске Соњом Давидовић. Том приликом је вођен конструктиван разговор о сарадњи на основу Акционог плана за 2019. годину у области омладине и спорта.

Уз констатовање досадашњих успешних и разгранатих односа, који се огледају у доброј и конкретној сарадњи надлежних органа, спортских и омладинских организација, било је речи и о заједничком ангажману на новим пројектима.

“Наша Министарства ће предано радити на унапређењу регионалног повезивања младих коришћењем доступних регионалних иницијатива и европских фондова, Фонда за западни Балкан, Еразмус+ програма, ИПА програма прекограничне сарадње и кроз заједничку припрему за Годишњу омладинску конференцију у јесен ове године. Заједички циљ нам је да обезбедимо услове и поводе да се наши млади што чешће сусрећу на омладинским манифестацијама – и тако размењују искуства и знања која ће им бити драгоцена за даљи лични развој. Такође, желимо да учимо једни од других и у области спорта, тако да ће ресорна министарства подстицати сарадњу спортских савеза Србије и Републике Српске кроз размену стручњака и организовање стручних саветовања“, истакао је министар Удовичић.

Top