Podrška mladima u nerazvijenim opštinama

U Ministarstvu omladine i sporta danas su potpisani ugovori o finansijskoj podršci sprovođenju omladinske politike u najsiromašnijim opštinama Srbije. Ukupna vrednost 35 odobrenih projekata je oko 23,5 miliona dinara, koji će biti namenjeni unapređivanju kvaliteta života mladih u nerazvijenim opštinama. Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. 

„Aktivnosti koje će se sprovoditi u 35 najnerazvijenijih opština u Srbiji u potpunosti odražavaju potrebe mladih iz svake lokalne zajednice posebno. Ministarstvo finansijski, stručno i savetodavno pomaže i prati rad lokalnih kancelarija za mlade, koje danas postoje u 145 od ukupno 167 opština i gradova u našoj zemlji“, rekla je Zorica labudović, šefica Odseka za saradnju s kancelarijama za mlade u Ministarstvu omladine i sporta. 

Zahvaljujući podršci Ministarstva omladine i sporta u toku 2014. godine mladi u Ražnju, Lebanama i Gadžinom Hanu dobiće teretane na otvorenom, dok će sportske terene za košarku i fudbal obnoviti opštine Svrljig, Rekovac, Vladičin Han, Merošina, Žagubica, Babušnica i Medveđa. 

Rača i Varvarin animiraće mlade kroz aktiviranje dramske sekcije i pripremu prigodnih pozorišnih predstava, dok će Bosilegrad i Kuršumlija napraviti i opremiti adekvatan prostor za vežbanje mladih neafirmisanih rok grupa, čime će se podstaći razvoj muzičke kulture mladih. 

Među opštinama u kojima će se sprovoditi omladinski projekti su i Plandište, Malo Crniće, Priboj i Vlasotince. 

Sredstva su dodeljena po Konkursu za podršku jedinicama lokalne samouprave za sprovođenje omladinske politike na lokalnom nivou i realizaciju lokalnih akcionih planova za mlade. Konkurs je bio namenjen opštinama iz četvrte grupe razvijenosti. 

Ministarstvo je od svog osnivanja do danas na osnovu konkursa namenjenih jedinicama lokalne samouprave dodelilo više od 155 miliona dinara za 354 projekta. Kontinuirana podrška Ministarstva, kroz konkurse za finansiranje projekata kojima se realizuju ciljevi Nacionalne strategije za mlade predstavlja podsticaj mladima u organizovanju i društvenom delovanju, a u cilju razvijanja njihovih ličnih potencijala i ostvarivanja opšte društvene dobrobiti. 
Top