„Наш је свет. Кренимо у акцију!“

Прикључите се Недељи глобалног образовања која се одржава од 16. до 20. новембра  2020. године

 

Центар Север-Југ Савета Европе је најавио овогодишњу Недељу глобалног образовања која ће се одржати од 16. до 22. новембра 2020. Ова иницијатива има за циљ да популаризује концепт Глобалног образовања као алата за достизање солидарности у свету кроз стварање активног глобалног грађанства.

Министарство омладине и спорта ће и ове године, у улози националног координатора за Глобално образовање при овој мрежи, учествовати у организовању, спровођењу и координацији активности за Недељу глобалног образовања, као и у пружању подршке онима којима је она потребна.

Сваке године, током треће недеље новембра, 21 чланица Центра Север-Југ истовремено организују разноврсне активности са циљем да се на локалном нивоу истакне значај и потреба за Глобалним образовањем, a aктивности могу бити најразличитијег карактера, као нпр. јавне дискусије и дијалози, фестивали краткометражних филмова, радионице, квизови, кампање на друштвеним мрежама и још много тога. Ове активности могу организовати готово сви, укључујући јединице локалних самоуправа, школе, предшколске институције, канцеларија за младе, институције за културу, удружења грађана, савези удружења, неформалне групе и др. Сваке године, Недеља глобалног образовања има различити фокус око којег се активности тематски организују. Прошле године фокус је био на климатским променама, а ове године је стављен на активно учешће младих.

Уколико сте заинтересовани да учествујете у спровођењу активности и обележавању овогодишње Недеље глобалног образовања, да се прикључите и националној мрежи за Глобално образовање, попуните AНКЕТУ коју спроводи Министарство омладине и спорта и пријавите се за учешће.

Ове године новина је у погледу тога што ће постојати и заједничке активности које ће се организовати на нивоу читаве Мреже глобалног образовања. Прва заједничка активност ће представљати серијал вебинара за едукаторе/ке Глобалног образовања на различите теме, који ће бити одржани на енглеском језику. Друга ће представљати кампању на друштвеним мрежама чији ће садржај бити сачињен од снимака које ће свака чланица Мреже, односно актери у њима, допринети, а трећа активност ће бити организована преко Фун Парк апликације коју је развио партнер Министарства омладине и спорта и чланица националне мреже за глобалног образовање, Центар за омладински рад из Новог Сада.

Теме за клипове, као и формат тек треба да се потврде.Након креирања клипова, исти ће се слати националном координатору – Министарству омладине и спорта. Више информација о организовању саме Недеље глобалног образовања можете добити од Емилија Панић путем мејла еmilija.panic@mos.gov.rs, контакт особе задужене за сарадњу са Центром Север- Југ.

Уколико желите самостално да организујете активности, а требају вам идеје, погледајте које су акције спровођене прошле године на нивоу мреже. Уколико вам требају додатни савети, или помоћ како да организујете активност, погледајте приручник ОВДЕ.

Top