Национални гимнастички центар - Костолац спреман за међународна такмичења

Министар омладине и спорта Вања Удовичић, поручио је тим поводом да Влада Србије, у складу с економским могућностима, улаже у изградњу и реконструкцију спортске инфраструктуре широм земље. „Сви смо свесни да и спорт мора да дели судбину народа, међутим, по јасно утврђеним приоритетима улажемо у спортску инфраструктуру у свим крајевима Србије – у Београду су у току радови на атлетској дворани, у Новом Пазару гради се атлетски стадион, у Зрењанину се реконструише објекат који ће постати параолимпијски тренинг центар, Шабац и Рума уз помоћ Министарства раде на изградњи кајакашког центра, неколико градова добило је трим стазе... Заиста смо посвећени томе да и врхунски спортисти имају најбоље услове за тренинг и припреме и да грађани, ма где да живе, имају оптималне услове за рекреацију“, казао је Удовичић.

Захваливши Министарству омладине и спорта на помоћи у оспособљавању Националног гимнастичког центра, његов управник Душан Маровић рекао је да овај објекат има велики значај за развој гимнастике у Србији. „Гимнастика је била на најнижем ступњу, иако је то базични спорт, али успели смо да нашим ентузијазмом и разумевањем Министарства дођемо до средстава. За Србију је ово веома значајно, јер репрезентација наше земље убудуће неће морати да троши огромна финансијска средства за припреме такмичара у иностранству. Сада имамо максималне услове за рад и овде, у Костолцу“, рекао је Душан Маровић.

Према његовим речима објекат у Костолцу има све услове да се паралелно одвијају и мушка и женска такмичења. „Добили смо цео такмичарски гимнастички асортиман, тако да имамо све олипмијске струњаче и справе, како за женску, тако и за мушку спортску гимнастику. То је велика предност, јер је наш центар у Костолцу сада опремљен по стандардима за одржавање светских купова, Универзијаде, Европског летњег фестивала младих који организује Међународни олимпијски комитет“, казао је Маровић.

У костолачком центру, поред стотињак деце, тренира и јуниорски првак Србије Петар Вефић. “Напокон имамо све услове за тренинг. Тренутно се спремам за неколико међународних такмичења која су припрема за Европски фестивал младих у Грузији“, изјавио је Вефић.

Тренери Националног гимнастичког центра у Костолцу пружају услуге корективне и развојне гимнастике, а сви садржаји су бесплатни за децу. „Деца нам прво долазе на корективни програм, али многи од њих остају и почињу да се такмиче. Радимо на томе да гимнастику, која је трећи базични спорт уз пливање и атлетику који већ доносе резултате, вратимо на место које јој припада. Желимо да дођемо до европског одличја које би било одраз квалитета нових услова за рад и подстицај за још више деце да нам се прикључе“, истакао је Душан Маровић.

Top