Министар Вања Удовичић на Светском омладинском форуму у Египту

Министар омладине и спорта Вања Удовичић, као специјални изасланик председника Републике Србије, учествује на  Светском омладинском форуму који се одржава од 5. до 7. новембра у Шарм ел Шеику, а који је свечано отворио и на коме учествује и председник Арапске Републике Египат, Абдел Фатах ел-Сиси.

Светски омладински форум окупио је велики број високих светских званичника, као и омладинских делегата. На форуму учествује око 3.500 младих из око 160 земаља. Форум се одржава као интерактивни дијалог између високих државних званичника и омладинских делегата, са идејом слања глобалне поруке мира, јединства, просперитета и развоја.

Министар Удовичић учествовао је на панелу „Разлике међу културама и цивилизацијама: сукоб или интеграција?”, на коме је обраћајући се, упутио изразе посебног поштовања присутној омладини, и нагласио да будућност целог друштва зависи од њих и њихових вршњака у свету, уз указивање да Република Србија снажно и дубоко верује у потенцијале младих.

„Глобални изазови намећу потребу пуне сарадње читавог човечанства. Исламофобија, антисемитизам, расизам, покушаји ревизије историје 20. века, данас тако присутни у појединим деловима света, могу се победити једино сарадњом омладине. Зато је овај скуп веома значајан. То је прилика да се упознамо, да се чујемо, да се зближимо, да се уверимо да се не разликујемо, да схватимо да делимо исту планету, да схватимо да је морамо учинити местом живота за још много генерација после нас”, истакао је министар Удовичић.

Такође, министар Удовичић је поручио младима да је Форум доказ да доносиоци одлука верују да су данашње младе генерације најобразованије, дигитално писмене, да разумеју различитости и заслужују да им се пружи прилика да тај свој потенцијал примене за опште добро.

Поред обраћања и активног учешћа на панел дискусијама, министар Удовичић имао је и билатералне сусрете са принцeм Јордана Ел Хасаном бин Талалом, министром омладине и спорта Републике Етиопије Ристуом Ирдавујем и министарком Тунисa Маждолин Шерн, са којима је разговарао о успостављању будуће сарадње у области спорта и омладине, као и њеној формализацији.

Mинистар Удовичић имао је част и да се лично састане са председником Арапске Републике Египат Абделом Фатахом ел-Сисијем, и том приликом, уз разговор о најважнијим темама из области омладинског сектора, захвали му се на сјајној организацији и гостопримству.

 

Top