Ministar Udovičić otvorio omladinsku konferenciju „S mladima za mlade“

Ministarstvo omladine i sporta je u saradnji sa PERFORM projektom  Švajcarske agencije za razvoj (SDC) organizovalo konferenciju „S mladima za mlade“.

Na konferenciji su razmatrana dostignuća u oblasti omladinske politike na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou i sagledani prioriteti i mogućnosti za unapređenje rezltata iste u poboljšanju kvaliteta života mladih. U novoj, 2018. godini, očekuje se donošenje Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade za period 2018-2020 godine te je konferencija bila i forum za razmenu mišljenja o prioritetima koji treba da budu naglašeni u ovom dokumentu.

U sklopu realizacije Sporazuma o saradnji u oblasti sporta i omladinske politike između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva porodice  omladine i sporta Republike Srpske, delegacija Republike Srpske je predstavila njihova iskustva u razvijanju i sprovođenju  omladinske politike.

U svom obraćanju ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je istakao da je ministarstvo samo u ovoj godini kroz konkurse za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade finansiralo 103 projekata udruženja i  jedinica lokalne samouprave koji su omogućili da se preko 400 mladih zaposli, realizuje stručnu praksu, a preko 3600 prođe obuke za povećanje kompetenci za zapošljivost, kao i da formiraju četiri biznis inkubatora, da se  otvori, odnosno renovira osam omladinskih klubova, otvori sedam kancelarija za mlade i da oko 52 000 mladih bude informisano, obučeno  za zdrave i bezbedne stilove  života, kao i da kvalitetno provode slobodno vreme koristći teretane, sportske terene i besplatne programe neformalnog obrazovanja koje nude kancelarije za mlade i omladinski klubovi. Ministar je rekao da iako je stopa nezaposlenosti mladih u trećem kvartalu 2017. godine iznosila 23% , što je poboljšanje za 3,1 % u odnosu na isti period prošle godine, da je neophodno i dalje raditi na stvaranju uslova za bolju zapošljivost i samozapošljivost mladih, ali i za njihovo aktivno učešće u društvu  što su prioriteti ministarstva i u narednom periodu.

Na konferenciji je učestvovalo oko 100 predstavnika udruženja, kancelarija za mlade, institucija, organa, istraživačke zajednice i  međunarodnih partnera.

U prvom delu konferencije govorile su i pomoćnica ministra Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije Snežana Klašnja, pomoćnica ministra Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske Branka Malešević, kao i Sofija Dukić zamenica direktorke TEMPUS kancelarije u Srbiji. U dugom delu održan je panel na temu „Istraživanje o mladima za potrebe kreiranja javnih politika“, dok su u trećem delu su predstavljeni primeri dobre prakse omladinske politike Republike Srbije i Republike Srpske.

Top