Mинистар Удовичић на скупу „Уједињене нације за младе”

Министар омладине и спорта Вања Удовичић присуствовао је данас скупу „Уједињене нације за младе”, који се одржава поводом обележавања Дана Уједињених нација и 65 година постојања и рада Удружења за Уједињене нације Србије.

Том приликом представљен је и пројекат „Омладински делегати Србије у Уједињеним нацијама”, који се реализује сагласно програму УН „Светски програм акције за младе” уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, а чији је циљ подстицање укључивања младих у међународне форуме, учешће у креирању државне омладинске политике и преузимање друштвених обавеза преко изражавања интереса младих кроз улогу омладинског представника у званичној делегацији у Уједињеним нацијама.

„Циљ нам је да допринесемо да млади из Србије буду представљени и на глобалном нивоу и да се њихов глас чује. Чињеница да је Србија, међу 39 држава света које су имале свог омладинског представника на 72. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, показатељ је делима да препознајемо значај активизма младих и њихову пуну партиципацију. Стварањем и обезбеђивањем услова за учешће у процесима доношења одлука у области омладинске политике кроз одржив институционални оквир стварили смо предуслов да млади буди активни партнер у доношењу стратешких одлука како на националном, тако и на међународном нивоу“, истакао је министар Удовичић у обраћању на овом скупу.

Омладинску политику Србије на недавном одржаном састанку у Москви похвалила је и Јајатма Викраманајаке, специјани изасланик Генералног секретара УН за младе.

Догађају су присуствовали и председник Удружења за Уједињене нације Србије Милорад Кондић, стални координатор УН у Србији Карла Херши, шеф Канцеларије УН у Србији Симона Микулеску и в.д. помоћника министра за мултилатералну сарадњу Катарина Лалић Смајевић, Министарства спољних послова, као и два изабрана омладинска делегата Србије у УН, Теодора Павковић и Самедин Ровчанин.

Top