Ministar Gajić i ministarka Čabrić obišli radove na izgradnji Nacionalnog stadiona i multifunkcionalnu dvoranu na Košutnjaku

Beograd će 8. juna 2024. biti domaćin centralne proslave Svesrpskog sabora koji se organizuje po dogovoru predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ova svečanost u prestonici biće svojevrsna potvrda jedinstva srpskog naroda, uz uspostavljanje saradnje na svim nivoima. Dan će početi molebanom u Hramu Svetog Save, a nastaviće se susretima predsednika, vlada, privrednika, kao i predstavnika različitih udruženja, sportskih i kulturnih institucija Srbije i Republike Srpske.

Svaki ministar u sklopu ove manifestacije ima svog gosta, kao i svi direktori javnih preduzeća. Ministar sporta u Vladi Republike Srbije domaćin je ministarki porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selmi Čabrić i njenom pomoćniku za sport Mariju Đuranu.

Susret ministara započeo je obilaskom izgradnje Nacionalnog stadiona u beogradskoj opštini Surčin čiji će kapacitet biti 52.000 mesta i u okviru čijeg kompleksa će biti izgrađeni tržni centar i fudbalska akademija. Stadion će biti pravo remek-delo, a za će se postarati poznati španski arhitekta Mark Fenvik. Inače, sam stadion će biti kružnog oblika i biće izgrađen po svim UEFA standardima i prostiraće se na 32 hektara. Cilj autora je da stadion "živi" 365 dana u godini i zamišljen je kao prostor na kojem će građani Srbije i gosti glavnog grada u Srbiji provoditi slobodno vreme i to uz utisak da su u prirodi, a ne na stadionu, zahvaljujući "ozelenjenoj fasadi".

Usledio je obilazak multifunkcionalne dvorane Zavoda za sport i medicinu sporta RS u Košutnjaku, gde je gostima iz Republike Srpske predstavljen najmoderniji sportski objekat u regionu i gde su imali priliku da pogledaju trening i pozdrave svetske šampionke u odbojci, žensku selekciju Srbije. U ovoj multifunkcionalnoj dvorani treniraće sedam Nacionalnih sportskih Saveza. Izgrađena je u skladu sa svim ekološkim standardima. U ovom sportsko – rekreativnom objektu nalaze se trening centri rvačkog, džudo, tekvondo, karate, streljačkog i penjačkog Saveza, ali i sadržaji za medicinu sporta, kao i tereni za druge sportove sa loptom, zone za relaksaciju, teretane, zajedničke prostorije koje će biti na raspolaganju sportistima.

Program prvog dana posete Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske kolegama iz Srbije završen je sastankom najznačajnijih sportskih saveza Srbije i Republike Srpske, istaknutih sportista i sportskih radnika. Na stastanku se govorilo o dosadašnjoj saradnji i o strateškim planovima za budućnost u kojima će se kontinuirano raditi na osnaživanju i unapređivanju zajedničkog rada u razvoju sporta bratskih zemalja.

Govor dobrodošlice ministra sporta Zorana Gajića gostima iz Republike Srpske na čelu sa ministarkom Selmom Čabrić prenosimo u celosti:

Dragi naši prijatelji,

„Poštovana gospođo Selma Čabrić sa saradnicima,

Za Srbe u Srbiji i za Srbe u Republici Srpskoj Drina je uvek bila reka koja je tekla kroz srpsku zemlju i nikada je nismo osećali niti videli kao granicu. Zajedništvo Republike Srpske i Srbije se itekako vidi kroz saradnju u oblasti sporta. Nema značajnijeg uspeha reprezentacije Srbije koji nije proslavljen na ulicama svih većih gradova u Republici Srpskoj i tada se slavi uz sirene automobila, rodoljubive pesme, srpske trobojke. Na mnogim sportskim događajima u Srbiji veliki je broj navijača naših Nacionalnih timova i sportskih klubova koji nam dolaze iz Republike Srpske. Međutim ta naša povezanost ide i korak dalje pa tako nije mali broj sportistkinja i sportista koji su svoj sportski identitet pronašli u Srbiji kroz nastupe u državnom timu Srbije, u obe konkurencije.

A sve je počelo nakon proglašenja tadašnje Srpske Republike, 9. januara 1992. godine, kada je „Led probio” svestrani sportista iz Doboja, Aleksandar Đurić, legenda i ikona singapurskog fudbala rekorder po broju golova i jedan od najefikasnijih fudbalera na listi strelaca Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Danas lista vrhunskih sportistkinja i sportista koji nastupaju za Nacionalne timove Srbije, a da su poreklom iz Republike Srpske je sve duža i duža.

Nećete se ljutiti ali kao odbojkaš naravno da će moj prvi primer naše povezanosti i saradnje biti Bilećanka Tijana Bošković, inače najbolja igračica sveta i devojka koji je pravi rol model za sve mlade naraštaje sa obe strane Drine. Naravno želim da pomenem i Brankicu Mihajlović i Đorđa Đurića.

Kajakaš Milenko Zorić, srebrni sa Olimpijskih igara iz Rio de Žaneira, svetski šampion i evropski vicešampion rođen je u Sanskom Mostu, 1989. godine,a u Srbiju je izbegao napustivši svoj Podgrmeč 10. oktobra 1995. godine kada se i nastanio u Bačkoj Palanci gde se afirmisao kao vrhunski kajakaš i nosilac je Nacionalnog priznanja Republike Srbije.

Bokserka Sara Ćirković je djevojka koja je sportskim uspesima povezala Bratunac, Zvornik i Mali Zvornik. Ona živi u Bratuncu, školuje se i trenira u Zvorniku, u bokserskom klubu „Obilić TRB”, a nastupa za reprezentaciju Srbije i njeni su uspesi bili dovoljni da se kvalifikuje za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

Aktuelni predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin je poreklom sa Romanije, sa mnogo uspeha je boksovao za banjalučku Slaviju, ostavio je dubok trag u “plemenitoj veštini” u Gradu na Vrbasu, a danas je najzaslužniji za potpuni preporod srpskog boksa.

Džudista Nemanja Majdov 2017. godine je postao prvak sveta, a već dugi niz godina jedan je od najboljih svetskih džudista. 2023. godine je osvojio zlatnu medalju na prvenstvu Evrope, a pre samo mesec dana postao je vice šampion sveta i kvalifikaovao se za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu i od Nemanje očekujemo da zablista u Parizu.

Dragi naši prijatelji, drage naše sestre i braćo mi ćemo nastaviti da sarađujemo u oblasti sporta i gradićemo nove mostove, činićemo sve da naše prijateljske i rodbinske konekcije budu sve snažnije i snažnije jednostavno učinićemo sve da one postanu neraskidive. Izgradnjom jednog ovako modernog i mogu slobodno reći impozantnog trening centra kao što je to kompleks u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije stvorili smo uslove da se naši mladi druže, zajedno treniraju i usavršavaju u vrhunskim uslovima koje je obezbedila Republika Srbija. Ovde ćemo se zajedno pripremati za sve reprezentativne nastupe, razmenjivaćemo znanja i iskustva i nastavićemo da stvaramo buduće šampionke i šampione.

Međutim to nije sve. Ministarstvo sporta ima veoma ambiciozan plan da u narednom periodu izradi čitav niz Pravilnika kojim ćemo bliže urediti pojedine oblasti sporta, menjaćemo i Zakon o sportu, ali najvažnije je da smo krenuli sa procesom izrade Strategije razvoja sporta za period 2025-2035 godine. Poštovana gospođo ministarka, gospođo Selma Čabrić jedan značajan deo našeg strateškog dokumenta, ali i Akcionog plana biće usmeren ka definisanju aktivnosti naša dva Ministarstva za period od narednih 10 godina. Ovo će biti i biti prvi put u našoj istoriji da na sistemski način uspostavimo i regulišemo našu buduću saradnju, a sve u cilju postizanja još boljih sportskih rezultata i naravno u cilju sve većeg zbližavanja. Strategijom će biti jasno definisane svi ciljevi, mere i aktivnosti koje ćemo zajedno pripremiti i realizovati u desetogodišnjem periodu pa Vas zato sada i obaveštavam da ćemo Vam se zvanično obratiti da nam dostavite ime eksperta iz Vašeg Ministartsva koji će učestvovati u izradi Strategije razvoja sporta Republike Srbije. Naravno kada i Vi budete počeli da radite svoje javna politike mi Vam stojimo na raspolaganju da usmerimo sve stručne kapacitete kao bi sve naše ideje objedinili i sistematizovali u jednu jedinstvenu sportsku javnu politiku.

Živela Srbija i živela Republika Srpska!“ – poručio je ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.

Top