Министар Гајић и министарка Чабрић обишли радове на изградњи Националног стадиона и мултифункционалну дворану на Кошутњаку

Београд ће 8. јуна 2024. бити домаћин централне прославе Свесрпског сабора који се организује по договору председника Републике Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика. Ова свечаност у престоници биће својеврсна потврда јединства српског народа, уз успостављање сарадње на свим нивоима. Дан ће почети молебаном у Храму Светог Саве, а наставиће се сусретима председника, влада, привредника, као и представника различитих удружења, спортских и културних институција Србије и Републике Српске.

Сваки министар у склопу ове манифестације има свог госта, као и сви директори јавних предузећа. Министар спорта у Влади Републике Србије домаћин је министарки породице, омладине и спорта Републике Српске Селми Чабрић и њеном помоћнику за спорт Марију Ђурану.

Сусрет министара започео је обиласком изградње Националног стадиона у београдској општини Сурчин чији ће капацитет бити 52.000 места и у оквиру чијег комплекса ће бити изграђени тржни центар и фудбалска академија. Стадион ће бити право ремек-дело, а за ће се постарати познати шпански архитекта Марк Фенвик. Иначе, сам стадион ће бити кружног облика и биће изграђен по свим УЕФА стандардима и простираће се на 32 хектара. Циљ аутора је да стадион "живи" 365 дана у години и замишљен је као простор на којем ће грађани Србије и гости главног града у Србији проводити слободно време и то уз утисак да су у природи, а не на стадиону, захваљујући "озелењеној фасади".

Уследио је обилазак мултифункционалне дворане Завода за спорт и медицину спорта РС у Кошутњаку, где је гостима из Републике Српске представљен најмодернији спортски објекат у региону и где су имали прилику да погледају тренинг и поздраве светске шампионке у одбојци, женску селекцију Србије. У овој мултифункционалној дворани тренираће седам Националних спортских Савеза. Изграђена је у складу са свим еколошким стандардима. У овом спортско – рекреативном објекту налазе се тренинг центри рвачког, џудо, теквондо, карате, стрељачког и пењачког Савеза, али и садржаји за медицину спорта, као и терени за друге спортове са лоптом, зоне за релаксацију, теретане, заједничке просторије које ће бити на располагању спортистима.

Програм првог дана посете Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске колегама из Србије завршен је састанком најзначајнијих спортских савеза Србије и Републике Српске, истакнутих спортиста и спортских радника. На стастанку се говорило о досадашњој сарадњи и о стратешким плановима за будућност у којима ће се континуирано радити на оснаживању и унапређивању заједничког рада у развоју спорта братских земаља.

Говор добродошлице министра спорта Зорана Гајића гостима из Републике Српске на челу са министарком Селмом Чабрић преносимо у целости:

Драги наши пријатељи,

„Поштована госпођо Селма Чабрић са сарадницима,

За Србе у Србији и за Србе у Републици Српској Дрина је увек била река која је текла кроз српску земљу и никада је нисмо осећали нити видели као границу. Заједништво Републике Српске и Србије се итекако види кроз сарадњу у области спорта. Нема значајнијег успеха репрезентације Србије који није прослављен на улицама свих већих градова у Републици Српској и тада се слави уз сирене аутомобила, родољубиве песме, српске тробојке. На многим спортским догађајима у Србији велики је број навијача наших Националних тимова и спортских клубова који нам долазе из Републике Српске. Међутим та наша повезаност иде и корак даље па тако није мали број спортисткиња и спортиста који су свој спортски идентитет пронашли у Србији кроз наступе у државном тиму Србије, у обе конкуренције.

А све је почело након проглашења тадашње Српске Републике, 9. јануара 1992. године, када је „Лед пробио” свестрани спортиста из Добоја, Александар Ђурић, легенда и икона сингапурског фудбала рекордер по броју голова и један од најефикаснијих фудбалера на листи стрелаца Светске фудбалске федерације (ФИФА).

Данас листа врхунских спортисткиња и спортиста који наступају за Националне тимове Србије, а да су пореклом из Републике Српске је све дужа и дужа.

Нећете се љутити али као одбојкаш наравно да ће мој први пример наше повезаности и сарадње бити Билећанка Тијана Бошковић, иначе најбоља играчица света и девојка који је прави рол модел за све младе нараштаје са обе стране Дрине. Наравно желим да поменем и Бранкицу Михајловић и Ђорђа Ђурића.

Кајакаш Миленко Зорић, сребрни са Олимпијских игара из Рио де Жанеира, светски шампион и европски вицешампион рођен је у Санском Мосту, 1989. године,а у Србију је избегао напустивши свој Подгрмеч 10. октобра 1995. године када се и настанио у Бачкој Паланци где се афирмисао као врхунски кајакаш и носилац је Националног признања Републике Србије.

Боксерка Сара Ћирковић је дјевојка која је спортским успесима повезала Братунац, Зворник и Мали Зворник. Она живи у Братунцу, школује се и тренира у Зворнику, у боксерском клубу „Обилић ТРБ”, а наступа за репрезентацију Србије и њени су успеси били довољни да се квалификује за учешће на Олимпијским играма у Паризу.

Актуелни председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин је пореклом са Романије, са много успеха је боксовао за бањалучку Славију, оставио је дубок траг у “племенитој вештини” у Граду на Врбасу, а данас је најзаслужнији за потпуни препород српског бокса.

Джудиста Немања Мајдов 2017. године је постао првак света, а већ дуги низ година један је од најбољих светских џудиста. 2023. године је освојио златну медаљу на првенству Европе, а пре само месец дана постао је вице шампион света и квалификаовао се за учешће на Олимпијским играма у Паризу и од Немање очекујемо да заблиста у Паризу.

Драги наши пријатељи, драге наше сестре и браћо ми ћемо наставити да сарађујемо у области спорта и градићемо нове мостове, чинићемо све да наше пријатељске и родбинске конекције буду све снажније и снажније једноставно учинићемо све да оне постану нераскидиве. Изградњом једног овако модерног и могу слободно рећи импозантног тренинг центра као што је то комплекс у оквиру Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије створили смо услове да се наши млади друже, заједно тренирају и усавршавају у врхунским условима које је обезбедила Република Србија. Овде ћемо се заједно припремати за све репрезентативне наступе, размењиваћемо знања и искуства и наставићемо да стварамо будуће шампионке и шампионе.

Међутим то није све. Министарство спорта има веома амбициозан план да у наредном периоду изради читав низ Правилника којим ћемо ближе уредити поједине области спорта, мењаћемо и Закон о спорту, али најважније је да смо кренули са процесом израде Стратегије развоја спорта за период 2025-2035 године. Поштована госпођо министарка, госпођо Селма Чабрић један значајан део нашег стратешког документа, али и Акционог плана биће усмерен ка дефинисању активности наша два Министарства за период од наредних 10 година. Ово ће бити и бити први пут у нашој историји да на системски начин успоставимо и регулишемо нашу будућу сарадњу, а све у циљу постизања још бољих спортских резултата и наравно у циљу све већег зближавања. Стратегијом ће бити јасно дефинисане сви циљеви, мере и активности које ћемо заједно припремити и реализовати у десетогодишњем периоду па Вас зато сада и обавештавам да ћемо Вам се званично обратити да нам доставите име експерта из Вашег Министартсва који ће учествовати у изради Стратегије развоја спорта Републике Србије. Наравно када и Ви будете почели да радите своје јавна политике ми Вам стојимо на располагању да усмеримо све стручне капацитете као би све наше идеје објединили и систематизовали у једну јединствену спортску јавну политику.

Живела Србија и живела Република Српска!“ – поручио је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.

Top