Kандидатура за европско и светско првенство у фудбалу – још један корак ка циљу

На квадрилатераном састанку у Софији вођени разговори о оснивању Иницијалног организационог комитета за подношење заједничке кандидатуре Србије, Бугарске, Румуније и Грчке за Европско првенство 2028. и Светско првенство 2030. године у фудбалу

Министар омладине и спорта Вања Удовичић у оквиру трећег квадрилатералног састанка сусрео се са министром омладине и спорта Бугарске Красеном Кралевом, Румуније Константином Богданом Матеијем, замеником министра спорта и културе Грчке Јоргосом Василијадисом и представницима националних фудбалских савеза и том приликом разматрани су даљи кораци које је потребно преузети у циљу подношења заједничке кандидатуре за Европско првенство 2028. и Светско првенство 2030. године у фудбалу.

Током конструктивног састанака – вођени су разговори о Меморандуму о разумевању између Владе Републике Србије, Владе Републике Бугарске, Владе Републике Грчке и Владе Румуније ради оснивања Иницијалног организационог комитета за подношење заједничке кандидатуре за два наведена велика фудбалска такмичења, а тај документ представљаће конкретну основу будућих уједињених напора.

“Веома сам задовољан тиме што сваким новим састанком правимо корак даље ка циљу којем сви тежимо и што додатно учвршћујемо пријатељске односе и проширујемо регионалну спортску сарадњу, а тако је било и овога пута. Хвала мојим уваженим колегама на конструктивном приступу и преданости у реализацији нашег великог циља“, рекао је министар Удовичић.

Коначни задатак Иницијалног организационог комитета биће да, узевши у обзир захтеве по питању кандидатуре и постојеће националне капацитете погледу испуњености свих услова, припреми досијее и документа потребна за кандидатуре, на основу захтева УЕФА и ФИФА за организацију турнира.

“Организовање тако велике манифестације представљало би дугорочно најбоље могуће улагање у спортске капацитете наше земље – и пружило подстрек изградњи нових и планираном реновирању постојећих стадиона, као и развоју фудбала и целокупног система спорта на свим нивоима. Такође, овај јединствени догађај вишеструко би позитивно утицао и на друге важне друштвене области попут туризма, економије, културе и других, а истовремено представљао идеалну прилику да се Србија поново покаже као првокласан и гостопримљив домаћин и тиме пошаље афирмативну слику у свет“, закључио је министар Удовичић на састанку у Софији.

Top