"Istraži posao - pokreni posao"

Predstavnici  privrede, institucija neformalnog obrazovanja i omladinskog  sektora su  se kroz projekat zajednički uključili u razvoj usluga i mehanizama koji pospešuju zaposlenost i zapošljivost mladih, ali i pružili konkretne prilike za zapošljavanje najboljih mladih koji učestvuju u projektu. Projekat se realizuje u pet gradova u južnoj i istočnoj Srbiji: Niš, Leskovac, Vranje, Pirot i Zaječar.

Snežana Klašnja

 „Ovakvi projekti značajno doprinose razvoju omladinskog preduzetništva, koje predstavlja jedan od ključnih ciljeva Nacionalne strategije za mlade za period od 2015. do 2025. godine”, rekla je Klašnja.

Ministarstvo omladine i sporta je tokom 2015. godine, posredstvom dva javna konkursa, finansiralo 37 projekata na temu zapošljavanja mladih i omladinskog preduzetništva i u okviru njih je obučeno oko 3.200  mladih u oblasti zapošljavanja i omladinskog preduzetništva, 222 mladih je prošlo programe stručne i radne prakse, razvijeno je 57 učeničkih kompanija u oblasti razvoja inovativnih proizvoda, a 389 mladih je zaposleno (od toga je 50 samozaposleno).

Snežana Klašnja

Na kraju, pomoćnik ministra je čestitala svim mladim ljudima koji su pokrenuli sopstveni posao - na preduzimljivosti, hrabrosti i istrajnosti, i ohrabrila druge mlade da krenu tim putem, budući da će Ministarstvo omladine i sporta i u 2016. godini – godini preduzetništva – nastaviti da stavlja poseban fokus na podršci zapošljavanju mladih i omladinskom preduzetništvu, i truditi se da što više olakša proces tranzicije mladih iz sveta obrazovanja na tržište rada.

Top