Иновативне предузетничке идеје младих

Чланови победничког тима су ученици Трговинске школе у Нишу, Пољопривредно-хемијске школе у Краљеву, Економске школе "Нада Димић" у Земуну и Пољопривредно-прехрамбене школе у Руми, који су се такмичили заједно са 60 вршњака из 41 средње школе из целе Србије.

У среду је ученицима дат "изазов" да осмисле производ или услугу која се заснива на неком од старих заната који су у изумирању или су већ нестали са тржишта, али уз употребу савремених технологија. У четвртак су своје бизнис планове и презентације представили стручном жирију који је изабрао најбоље. "Сви у тиму волимо коње па смо желели да осмислимо нешто што би објединило нашу љубав и старе занате, али и повезало иновативно и старо. Радили смо све тимски и драго нам је што се наш труд исплатио", изјавио је члан победничког тима Богољуб Милић. Извршни директор „Достигнућа младих“ у Србији Дарко Радичанин рекао је да је основни циљ "Пословног изазова" да мотивише ученике да употребе своје вештине на иновативан начин и покажу свој предузетнички дух како би били спремни за суочавање са реалним пословним ситуацијама. Организација Достигнућа младих у Србији већ пет година реализује такмичења "Пословни изазов" у градовима широм Србије.

Помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња рекла је, тим поводом, да Министарство већ четири године подржава програм „Достигнућа младих“.

„Тиме смо показали колико нам је важно да подржимо младе у предузетничком учењу, јер ће им знања и вештине  које стекну омогућити да буду конкурентнији на тржишту рада. Програм Достигнућа младих је добар модел сарадње и партнерства између  бизниса и образовања јер младима представља реалност пословног света, чиме их на најбољи начин припрема да задовоље његове основне захтеве: иновативност и предузетничку иницијативу“, казала је Клашња.

Такмичење "Пословни изазов" финансирали су Америчка агенција за међународни развој, Министарство омладине и спорта и компанија КПМГ.

Top