Иницијатива министра Удовичића уродила плодом – потписан Споразум о бесплатном тестирању спортиста и спортских стручњака на COVID 19

Министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и министар здравља Златибор Лончар, покренули су иницијативу о бесплатном тестирању спортиста и спортских стручњака на COVID 19, која је реализована данас потписивањем Споразума о сарадњи о тестирању спортиста и спортских стручњака. Потписивањем Споразума о сарадњи између Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије и Дирекције за националне референтне лабораторије Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, свим спортистима и спортским стручњацима омогућено је да поред обавезног здравственог прегледа у Заводу обаве и тестирање на COVID 19.

Циљ превентивног тестирања спортиста и спортских стручњака, уз поштовање прописаних мера заштите је да се смањи ризик од преношења корона вируса како међу самим спортистима, тако и у њиховом окружењу.

”Здравље спортиста и спортских стручњака су на првом месту и зато је веома важно што је поред редовних прегледа омогућено и тестирање на COVID 19. Узимајући у обзир физичку активност којој се излажу спортисти током тренажног процеса или у току такмичења, важност тестирања је још значајнија како би реакција била правовремена, а самим тим и смањена могућност евентуалних компликација које могу да угрозе њихово здравље, али и здравље људи у њиховом окружењу” - изјавио је министар Удовичић.

Министар Удовичић је нагласио да су здравље појединца и јавно здравље приоритети одговорног друштва. Само системским деловањем могуће је обезбедити максималну заштиту и контролу епидемиолшке ситуације и омогућити несметано функционисање свих сегмената друштва, укључујући и систем спорта. Такође је истакао да ће бесплатна тестирања представљати значајну финансијску подршку како спортским савезима, тако и клубовима и самим спортистима.

”Безбедан рад система спорта је могућ уз поштовање мера заштите и превентивно тестирање. Веома је важно да се створе сви неопходни услови за безбедно бављење спортом како би наши спортисти могли несметано да наставе са тренажним процесом и такмичарским циклусом” – закључио је Удовичић.

Церемонији потписивања Споразума присуствовала је и нашa прослављена теквондисткиња Милица Мандић, која је у име свих спортиста изразила захвалност Влади Републике Србије и Министарству омладине и спорта на константној помоћи и подршци систему спорта током претходних неколико година. У име спортских стручњака био је присутан селектор мушке ватерполо репрезентације Дејан Савић.

Top