Фонд за младе таленте учествује на Путујућем студентском сајму у Београду и Новом Саду

У сарадњи са „Campus France“, француском агенцијом која се бави промоцијом француског високог школства, мобилношћу и пријемом иностраних студената, Француски институти из земаља Западног Балкана организују нови „Путујући студентски сајам“ на којем ће и ове године Фонд за младе таленте Републике Србије представити програм стипендирања.

„Путујући студентски сајам“ биће одржан у Ректорату Универзитета у  Београду, у среду 23. октобра 2019. године од 9.30 до 16.30 часова (адреса Студентски трг 1) и на Филозофском факултету у Новом Саду, у четвртак 24. октобра 2019. године од 10 до 15 часова (адреса Др Зорана Ђинђића 2, Нови Сад).

Сајам ће окупити представнике француских универзитета „Sciences-PO“, „École Polytehnique, INSA“ из Руана, „CESI“, „Université Claude – Bernard Lyon I“, „IUT de Montpellier“ (Универзитетског технолошког института из Монпељеа), руководиоце франкофоних студијских програма у Србији и на Балкану, као и све важне универзитетске актере из свих земаља учесница.

Студенти ће имати могућност да присуствују презентацијама разних програма стипендија као и тематским предавањима и добију све корисне информације о студијама у Француској као и о франкофоним студијским програмима на Балкану. Представници француског и српског високог образовања имаће могућност за умрежавање кроз директне сусрете и размене.

Амбасада Француске и Француски институт у Србији ће на Сајму отворити и нови конкурс за доделу стипендија Владе Републике Француске за универзитетску 2020/2021. годину који ће трајати до 18. марта 2020. године.Француска је четврта земља на свету и прва неанглофона земља за коју се одлучују инострани студенти. Са 3.500 високобразовних установа, 1.680 програма на енглеском језику, 270 докторских школа, мултидисцплинарним и иновативним студијским програмима, бројним наградама и медаљама везаним за научна истраживања Француска је и једна од омиљених дестинација за студије када су у питању студенти из Србије.

Сваке године око 800 студената из Србије одабере Француску за почетак или наставак свог школовања. Влада Републике Француске сваке године стипендира око 50 најбољих српских студената на својим бројним престижним високообразовним установама.

Од укупног броја стипендија (4.332) које је Фонд за младе таленте доделио од 2008. године до данас, 321 стипендија је додељена студентима који су у Француској наставили академско усавршавање на мастер и докторским студијама по Конкурсу за стипендирање најбољих студената студија другог и трећег степена на универзитетима земаља чланица Европске уније и Европске асоцијације за слободну трговину (EFTA) и на водећим светским универзитетима.

Такође, Фонд има закључен Протокол о сарадњи са Француским институтом и Амбасадом Француске у Србији на основу ког је више од 80 стипендиста Фонда који су уписали или наставили студије у Француској постали и добитници стипендије Владе Републике Француске.

Позивамо све заинтересоване студенте да дођу на Путујући студентски сајам у Београду и Новом Саду и посете штанд Фонда за младе таленте Републике Србије како би се информисали о програмима стипендирања у земљи и иностранству.

Top