Боровчанин: Волонтеризмом до лепшег друштва

“То подразумева активацију са циљем да се добровољно и бесплатно помогне заједници у којој млади живе, али и да се кроз организоване курсеве језика, рачанура и осталих неформалних едукација стигне до вештина које данашњи послодавци траже при одабиру кандидата за посао”, сматра Боровчанин.

Државни секретар за омладину је подсетио да су се млади прошле године током мајских поплава самоиницијативно активирали да помогну и тиме показали да су огроман потенцијал у ванредним ситуацијама, и додао како је “на нама да сада покажемо да тај исти потенцијал препознајемо и у редовним ситуацијама”.

Боровчанин је нагласио како је Министарство омладине и спорта прошле године подржало организацију 25 волонтерских кампова и 257 акције широм Србије, са неколико хиљада младих људи, а да је ове године планирано 50 кампова и још већи број акција у партнерству са цивилним сектором.

“Кровна организација младих Србије покренула је иницијативу за измене и допуне актуелног Закона о волонтирању, како би исти био стимулативнији за волонтере и како би створио могућности за организовање масовних волонтерских акција”, информисао је јавност државни секретар.

Према његовом мишљењу, да би волонтеризам заживео у пуном капацитету и био масован, потребно је вредновати га и створити волонтерски систем, као након Другог светског рата, када су учесници омладинских радних акција који су прошли различите курсеве за занате добили запослење, а највреднији награђивани ударничком значком као симболом највећег залагања.

“Поред тога што су изградили све оно што је нама данас тешко и да одржавамо, волонтери су имали прилику за учење и забаву. Ако бисмо данас вредновали рад на исти начин, био би то нови почетак позитивне селекције и награђивања рада и највреднијих”, закључио је Боровчанин поводом обележавања Дана омладинских радних акција.

Top