Омладинска делегација Србије на летњој школи у Албанији

Датум: 06.08.2015. | Категорија: Вести, Омладина

На основу Меморандума о сарадњи потписаног између влада Р. Србије и Р. Албаније, омладинска делегација из Републике Србије је у периоду од 26. до 31. јула 2015. године учествовала на летњој школи „Intercultural dialogue in the digital era“ у Тирани (Албанија).

2

Тридесет и четворо младих из Србије и Албаније је током петодневне школе дискутовало о изазовима са којима се суочавају млади у њиховим државама. Уз подршку тренера и експерата, учесници су разговарали о учешћу младих у процесима доношења одлука, могућностима за побољшање њиховог положаја у друштву, унапређењу интеркултуралног дијалога и сузбијању стереотипа и предрасуда.

Министарка културе, Мирела Кумбаро и министар социјалних питања и младих, Бленди Клоси су пожелели добродошлицу учесницима летње школе, као и Амбасадор ОЕБС Мисије у Албанији, Флориан Раунинг и први саветник Амбасаде Р. Србије у Р. Албанији, Југослав Ђорђевић. Министар Кљоси је током свог обраћања истакао да је ова школа само почетак заједничких активности у спровођењу сарадње на пољу омладине, потписане од стране албанске и српске владе у октобру 2014. „Преко овог споразума, владе двеју земаља теже стварању једне синергије, која у једном директном или посредном облику подржава младе, да заједнички достигнемо наше циљеве, на свим пољима које нас повезују за побољшање економског и друштвеног живота. Једну здраву омладину, образовану, активну, културну, која ће допринети развоју европског контекста, не само у Албанији и Србији, већ и у региону“ – рекао је министар Кљоси.

Министарство омладине и спорта Р. Србије и Министарство социјалних питања и младих Р. Албаније су организовала летњу школу у сарадњи са Националним омладинским сервисом Р. Албаније, а уз подршку ОЕБС мисија у Р. Албанији и Р. Србији.

Летња школа у Тирани је прва у низу активности предвиђених Меморандумом о сарадњи, чији је циљ повезивање младих ових двеју земаља. Омладинску делегацију Републике Србије чинило је 17 младих, а летњој школи је присуствовао и представник Министарства омладине и спорта (МОС) Александар Воштић, као и представница удружења грађана Београдска отворена школа – БОШ и координаторка овог пројекта у сарадњи са МОС, Милица Шкиљевић.