Снежана Клашња на ЕТФ конференцији: „Торино процес 2015: Унапредимо вештине заједно“

Датум: 10.06.2015. | Категорија: Активности, Вести, Омладина

Помоћник министра, Снежана Клашња учествовала је на Међународној конференцији „Торино процес 2015: Унапредимо вештине заједно“, у организацији Европске тренинг фондације – ЕТФ.

torino proces 1

Конференција је одржана 3. и 4. јуна 2015. године у Торину са циљем разматрања обједињеног извештаја о стању и перспективама система стручног образовања и оспособљавања у партнерским земљама и могућностима за спровођење националних политка у овој области ради бржег економског развоја. Током конференције наглашено је да је приоритет Министарства омладине и спорта повећање запошљивости и развој предузетништва младих, те да је у том смислу потребна стална координација међу релевантним актерима у земљи и одговарајућа подршка међународних партнера. На крају конференције усвојена је Завршна Декларација у којој се истиче значај интегрисања стручног образовања и оспособљавања у политике развоја људског капитала, ради доприноса економском расту, конкурентности и социјалној кохезији.

Конференција је окупила учеснике високог ранга из Европске комисије, Европског парламента, земаља партнера ЕТФ-а, земаља чланица Европске уније и међународних организација. Као представници Србије, на конференцији су учествовали и министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, Мирјана Бојанић, посебна саветница министра просвете, науке и технолошког развоја, Раде Ерцег, представник синдиката у образовању и Савета за стручно образовање и образовање одраслих, Жарко Шундерић, руководилац Тима за социјалну инклузију и смањење сиромаштва Владе РС и Јасминка Марковић и Невенка Аџић из Центра за образовну политику.