Ново поглавље у сарадњи са УН

Датум: 03.06.2015. | Категорија: Активности, Вести

Министар омладине и спорта Вања Удовичић боравио је протекле недеље у Њујорку у којем се обратио Скупштини Уједињених нација, поводом обележавања 20. годишњице Светског програма акције за младе.

2015.05.29_Vanja Udovicic_UN_ph Srdan Kalinic-1231-11

,,Србија препознаје значај и улогу младих у друштву! Млади су наша садашњост и будућност, ресурс иновација и покретачка снага развоја. Влада је доста урадила у пољу омладинске политике у претходном периоду, уз подршку младих из невладиних и кровних организација донета је Национална стратегија за младе и Акциони план за спровођење исте. Успоставили смо основне механизме за активно учешће младих у друштву кроз рад Савета за младе, канцеларија за младе на локалном нивоу, отварање омладинских клубова и волонтерских сервиса“, поручио је Удовичић на отварању Скупштине УН у Њујорку.

Он је нагласио да Министарство омладине и спорта има одличну сарадњу са организацијама младих, са којима је покренуло разне пројекте.

,,Осећам да у прошлости није урађено довољно значајних ствари за младе и као министар омладине и спорта желим то да променим. Наставићемо да радимо у истом правцу али нам је потребна подршка“, рекао је Удовичић.

Он је додао да је Министарство омладине и спорта идентификовало проблеме и да су предузети кораци за њихово решавање.

Првог дана посете, Удовичић је обишао Мисију Србије при УН и састао се са амбасадором Миланом Милановићем. Након тога, министра је примила директорка УН програма за младе Никола Шеферд, поводом захтева Министарства омладине и спорта да буде пилот земља/пројекат за имплементацију СWАП-а (Унитед Натионс Сyстем-wиде Ацтион План). Пројекат има за циљ повећање запошљавања младих и развој предузетништва, заштиту људских и грађанских права, политичку инклузију, образовање и здравље младих.

С’ обзиром на то да је министар Удовичић у претходном периоду покренуо низ пројеката у вези са запошљавањем младих, ова иницијатива наишла је на широку подршку код представника Организације Уједињених нација за индустријски развој, који су већ почели да мобилизују средства за пројекат у Србији, као и Агенције Уједињених нација за економски и социјални развој, са чијом се директорком делегација Министарства омладине и спорта састала данас.

Током првог дана боравка у Њујорку, Удовичић се састао и са директором УНИЦЕФ програма Тедом Чаибаном. На састанку су истакнути заједнички циљеви Министарства омладине и спорта и УНИЦЕФ-а: стварање подстицајног и безбедног оквира за младе, развоју институционалног оквира, првенствено на локалном нивоу, промовисање толеранције и ненасиља у школама, јачање социјалне укључености младих, итд.

Удовичић је са Чаибаном разговарао и о положају младих у Србији, новом Закону о спорту и начину на који ће се уредити положај деце у спорту кроз регулисање уговора и трансфера.