Министар Удовичић у посети Шпанији

Датум: 15.05.2015. | Категорија: Активности, Вести

Првог дана посете министра омладине и спорта Вање Удовичића Шпанији, одржан је низ билатералних састанака са стручњацима из области спорта у тој земљи. Министра Удовичића примио је први човек Високог савета за спорт Министарства образовања, културе и спорта Шпаније Мигел Кардинал Каро и амбасадор Србије у Шпанији Данко Прокић.

IMG_1064

Представници Високог савета за спорт срдачно су дочекали делегацију Министарства омладине и спорта, рекавши да су од Србије много научили и да су на југословенском, а потом и српском спорту, многи успеси настали, поготово кошаркашки.

Главне теме разговора биле су: функционисање система спорта у Шпанији, њихова искуства у приватизацији и проблеми и решења у вези са истом. Говорило се и о значају школског, универзитетског и аматерског спорта – кључно решење које Шпанија спроводи по том питању јесте да се школски, универзитетски и аматерски спорт не финансирају са националног нивоа, већ их финансира регион, док се са националног нивоа финансирају само врхунски спортови.

Због лоше ситуације у фудбалу (32 фудбалска клуба дугују држави четири милијарде евра), у Шпанији је уведен тзв. финансијски фер-плеј – формирана је Комисија која, заједно са лигом и фудбалским савезом, директно контролише будет клубова, како ен би трошили више средстава него што могу да добију.

На састанку се разговарало и о увођењу пореских олакшица за финансирање спорта и великих такмичења. Представници Високог савета за спорт сматрају да је финансијска контрола основа за боље функционисање спорта.

Шпанија има укупно 66 спортских савеза.