Najava prijema Kosova u MOK- nedopustivo mešanje politike u sport

Datum: 19.11.2014 | Kategorija: Aktivnosti, Sport,

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je u Kosovskoj Mitrovici, reagujući na najave da će Kosovo biti primljeno u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, istakao da bi to bio presedan nad presedanima u međunarodnom sportu, s obzirom na činjenicu da Kosovo nije priznato od strane Ujedinjenih nacija.

“Međunarodni olimpijski komitet je nevladina organizacija, a zakonom je zabranjeno da Vlada urgira ili utiče na odluke nevladinog sektora. Mi smo, naravno, uradili apsolutno sve što je zakonski bilo moguće, obavili smo brojne konsultacije, pomogli smo u pripremi Olimpijskog komiteta Srbije u pokušajima da se ovo spreči. Svako od nas je nezvaničnim kanalima, svojim vezama, poznanstvima i ugledom, pokušao da spreči prijem Kosova u članstvo MOK. Nažalost, više od toga je zakonski nemoguće uraditi”, rekao je ministar Udovičić.

Prema njegovim rečima, odluka o prijemu Kosova u članstvo Međunaronog olimpijskog komiteta urušila bi postulate na kojima počiva međunarodni sport.

“Nama su, praktično, vezane ruke, u ovom slučaju drugi odlučuju o našoj sudbini i najavljuju da će doneti odluku koja će biti presedan nad presedanima u međunarodnom sportu. Ovde se politika umešala u sport, što je apsolutno zabranjeno. Ukoliko Međunarodni olimpijski komitet donese takvu odluku, onda svi postulati, nažalost, padaju u vodu, i to je jako loše za budućnost međunarodnog sporta”, poručio je srpski ministar sporta.

Nazad