Udovičić: Đorđe - pravi primer svim mladima

Datum: 17.11.2016 | Kategorija: Bitne informacije, Omladina,

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić razgovarao je danas sa najboljim mladim naučnikom na svetu. Đorđe Ogrizović dobitnik je prestižne nagrade Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine. Za najboljeg mladog naučnika na svetu proglašen je na 29. Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika, nezvaničnom svetskom prvenstvu, za istraživanje načina prečišćavanje vode zagađene fenolom.

„Postignutim rezultatima Đorđe predstavlja našu mladu naučnu elitu. On je intelektualna snaga i budućnost Srbije, i zbog toga mi je zadovoljstvo što sam imao priliku da ga upoznam. Đorđe treba da bude primer svim mladima da ako radite ono što volite i u tome ste istrajni, rezultati neće izostati“, rekao je Udovičić.

djordjeogrizovic

Ovaj osamnaestogodišnjak naukom je počeo da se bavi u sedmom razredu osnovne škole, u okviru Regionalnog centra za talente u Beogradu. Tokom sedmog i osmog razreda radio je istraživanja iz istorije i osvojio prve nagrade na republičkim takmičenjima. U gimnaziji se posvetio oblasti zaštite životne sredine, a značajnu ulogu u upoznavanju sa istraživačkim procesom imao je i njegov rad u Istraživačkoj stanici Petnica.

Đorđe je u razgovoru sa ministrom ispričao da je svest o odgovornosti prema životnoj sredini imao već sa sedam godina kada je počeo da reciklira papir. Planira da osnovne studije završi u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, master i doktorske studije u inostranstvu, ali kako kaže i da se posle školovanja vrati u svoju zemlju.

Nazad