U fokusu Ministarstva omladine i sporta: Nacionalni dijalog za zapošljavanje mladih

U okviru Nacionalnog dijaloga za zapošljavanje mladih, 1. novembra 2017. godine ,održana je konferencija posvećena novim pristupima i novim izazovima na ovu temu. Konferencija je okupila veliki broj mladih koji su prošli kroz projekat, prekvalifikovali se, prošli kroz program stručne prakse, koristili usluge karijernog vođenja i savetovanja ili stekli dodatne veštine za zapošljavanje. Na konferenciji su govorili ministri u Vladi Srbije, Zoran Đorđević i Nenad Popović,  Nj.E. Aksel Ditman, ambasador Savezne Republike Nemačke i Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

Konferenciju je otvorila Snežana Klašnja, pomoćnica u Ministarstvu omladine i sporta koje je vodeći partner na realizaciji projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih”.  Klašnja je rekla da  Nacionalni dijalog  treba da bude korak napred u ispitivanju novih mogućnosti za saradnju i realizaciju aktivnosti  koji će ubrzati trend smanjenja stope nezaposlenih mladih . Stopa nezaposlenosti mladih uzrasta 15-30 godina smanjila se za 11% u poslednje tri godine ali je i dalje dva puta viša od stope ukupne nezaposlenosti stanovništva, a potrebno je smanjiti i stopu neaktivnosti mladih. Teme o kojima ćemo razgovarati kao što su: obuke za preduzetništvo, inovacije, karijerno vođenje i savetovanje, IT tehnologije, socijalno preduzetništvo, i druge, zaslužuju da budu na agendi svih pojedinačnih aktera kako bismo zajednički stvorili ambijent u kome mladi imaju perspektivu da uče, rade i usavršavaju se, doprinoseći tako ličnoj ali i dobrobiti celog društva.

Nacionalni dijalog je pokrenut pre dve godine u okviru projekta nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih” koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta. Podršku dijalogu pružaju Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije u okviru švajcarskog programa ,,Znanjem do posla''.

Top