Strategija razvoja sporta - temelj za budućnost srpskog sporta

Strategija kao razvojne ciljeve srpskog sporta u srednjem roku postavlja: omasovljenje i široku dostupnost sporta za sve generacije; dečji, školski i univerzitetski sport; vrhunska sportska dostignuća; razvijanje sportske infrastrukture i kreiranje pravnog ambijenta u kome sportski subjekti postaju suštinski nezavisni od države i sposobni za upravljanje procesima poslovanja.

„Strategijom i akcionim planom koji je prati postavljaju se koraci koji su neophodni da se najveći mogući deo stanovništva uključi u sport i rekreaciju, da ove aktivnosti prihvate kao deo svakodnevne rutine koja im donosi dobrobit“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, u prethodnom periodu bilo je mnogo uspeha za proslavu u vrhunskom sportu, ali najveći uspeh, što je i cilj Strategija razvoja sporta, jeste omogućiti deci da pređu put od učesnika u školskom sportu do budućih osvajača medalja. „Sport dece i omladine ostaje prioritet i ubuduće, jer tako postižemo dve stvari – stvaranje dobrih navika kroz razvoj rekreacije i širenje baze budućih vrhunskih sportista i potencijalnih osvajača medalja“, kazao je ministar sporta.

Kao prioritet razvoja srpskog sporta on je istakao i pomoć sportskim organizacijama da postanu u većoj meri tržišno sposobne i da razvijaju menadžerske sposobnosti u pogledu planiranja i razvoja.

U segmentu vrhunskog sporta, cilj je da se identifikuju najtalentovaniji sportisti Srbije i da se povežu nauka i praksa radi postizanja vrhunskih sportskih rezultata.

U polju sportske infrastrukture akcenat se stavlja na rekonstrukciju postojećih kapaciteta, a u slučaju izgradnje novih, davanje maksimalne prednosti multifunkcionalnim objekata.

Razgovori s predstavnicima sportske javnosti u okviru javne rasprave o Strategiji razvoja sporta pored Novog Sada, do sada su održani i u Somboru, Nišu i Kragujevcu, a završna diskusija biće održana u petak u Beogradu.

Top